Linkovi

U eri globalizacije konačne granice oglašavanja se pomeraju u svemir


Mali broj zemaljskih mrvica može da dostigne beskonačne mogućnosti svemira. Prema Valeri Nil, kustoskinji Nacionalnog muzeja za vazduhoplovstvo i istraživanje svemira u Vašingtonu, moguće je da je svemir krajnji prostor za oglašavanje proizvoda.

«Svemu što je stiglo do svemira, vrednost je skočila. To možete da procenite i na osnovu tržišta kolekcionara i činjenice da muzeji prikupljaju predmete koji su bili u vemiru – tako da je možda reč o stvarnom marketinškom zlatnom rudniku za proizvođače koji imaju mogućnost da pošalju svoje proizvode u svemir», kaže ona.

Proizvođači bezalkoholnih pića «Koka-kola» i «Pepsi», iskoristili su priliku 1985, kada je NASA odobrila testiranje održivosti gaziranih pića u bezvazdušnom prostoru. Uprkos strogim propisima kojima je suparničkim kompanijama zabranjeno da koriste ovaj eksperiment – pod imenom Evaluacija gaziranih pića - Valeri Nil kaže da je to prvo testiranje pića u svemiru postalo reklamni pogodak za obe kompanije.

«Nijedna od njih nije bila stvarno zainteresovana da snabdeva astronaute bezalkoholnim pićem. Ono što ih je interesovalo, bilo je da ga prodaju masama ovde, na Zemlji. I bez obzira na stroga pravila NASA-e, oba proizvođača su mogla da kažu da su bili prvi u svemiru», kaže Valeri Nil.

Reklamiranje u svemiru je napravilo džinovski korak 2001, kada je «Pica hat» leteo sa Ruskom svemirskom agencijom. Za otprilike milion dolara, kompanija za proizvodnju brze hrane je dobila publicitet u celom svetu i pravo da tvrdi da je prva isporučila picu u svemir.

Prodavac elektronske opreme, «Rejdio šek», nije hteo da zaostane i ubrzo je snimio reklamu na Međunarodnoj svemirskoj stanici na kojoj jedan ruski kosmonaut otvara poklon za Dan očeva. NASA okleva da se uključi u sve to, ali Valeri Nil kaže da bi to moglo da se promeni.

«NASA je oduvek imala princip da ne podržava konkretne proizvode, nego samo vrste robe i da se let šatla ne koristi za reklamiranje. Ko zna da li će to da se promeni? Sigurno je da se stalno vrši pritisak da se to dogodi», kaže ona.

Oglašivači kažu da bi reklamiranje moglo da doprinese finansiranju naučnog istraživanja - kada bi NASA ublažila svoj stav. NASA kaže da sa administracijom predsednika Buša radi na razradi evaluacije reklamne strategije u okviru cele agencije.

XS
SM
MD
LG