Linkovi

Anan: Mirovne snage u Libanu trebalo bi da imaju poseban mandat


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan, izjavio je da bi eventualne mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu trebalo da budu veće i imaju drugačiji mandat od sadašnjih trupa u regionu..

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan je rekao da bi zaštitne snage Svetske organizacije za Liban, mogle da stabilizuju situaciju na jugu te zemlje, gde milicija organizacije Hezbolah razmenjuje vatru sa Izraelom. Anan je zatražio da evropske i druge zemlje izdvoje trupe za mirovne snage koje bi, kako je rekao, trebalo da budu veće i bolje naoružane nego što su to dve hiljade vojnika Ujedinjenih nacija koje su sada u regionu.

«Situacija je izuzetno hitna i imperativ je da međunarodna zajednica dejstvuje da bi prekinula sadašnje borbe i ubijanje i uradi nešto da bi se došlo do nekakve dugoročne stabilnosti u tom regionu.»

Nekoliko evropskih država je izrazilo podršku za takve snage Ujedinjenih nacija, ali su Sjedinjene Države i Izrael i dalje sumnjičavi prema toj ideji. Vašington postavlja pitanje koliko trupa će još biti potrebno za zauzdavanje Hezbolaha. Pojedini analitičari sugerišu da bi takve snage remetile ostvarenje izraelskog cilja da razbije miliciju Hezbolaha koja kontroliše jug Libana.

XS
SM
MD
LG