Linkovi

Cipi Livni: Izrael bi mogao da razmotri prihvatanje prekida vatre u Libanu


Diplomatski napori da se prekine konflikt na Bliskom istoku su danas pojačani i predstavnici Ujedinjenih nacija su razgovarali sa izraelskim funkcionerima u Jerusalimu, posle razgovora u Bejrutu. Razgovori su održani posle upozorenja izraelskih vojnih funkcionera da bi napadi na Liban mogla da potraju još nekoliko nedelja i da će možda obuhvatiti i kopnenu ofanzivu velikih razmera.

Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni rekala je da bi Izrael mogao da razmotri prihvatanje prekida vatre u Libanu, ukoliko Hezbolah oslobodi dva izraelska vojnika i ispuni druge uslove.

“Pod tim se podrazumeva efektivno stacioniranje libanskih oružanih snaga širom juga Libana, umesto Hezbolaha i razoružanje Hezbolaha kao milicije. To mora da obuhvati i potpuni prekid raketnih napada na izraelske gradove i mora da uključi sprečavanje Sirije i Irana da u budućnosti ponovo naoružaju Hezbolah.”

Izraelski funkcioneri su prethodno insisitrali da Hezbolah mora da se razoruža i da je to preduslov za uspostavljanje prekida vatre. Cipi Livni je, posle sastanka sa tročlanim timom Ujedinjenih nacija, takodje ukazala da zarobljeni izraelski vojnici moraju da se oslobode bez ikakvih preduslova. Jedan od trojice izaslanika, Terje Rod-Larson, rekao je novinarima da su razgovori bili “dobri i intenzivni” i da je tim Ujedinjenih nacija predao Izraelu niz predloga za okončanje krize.

“Mislim da su obe strane saglasne da je neophodno imati politički okvir da bi se na posletku uspostavilo primirje.”

Nikakvi dalji detalji nisu saopšteni u vezi sa tim predlozima, ali su funkcioeri Ujedinjenih nacija rekli da će ih obe strane proučiti narednih dana. Zamenik načelnika Generalštaba izraelskih snaga je u međuvremenu izjavio za izraelski vojni radio da bi kampanja protiv Hezbolaha mogla da potraje nekoliko nedelja. On je takodje odbio da isključi mogućnost upućivanja velikog broja izraelskih kopnenih trupa u Liban. Izraelska vojska se povukla sa juga Libana pre šest godina, nakon 18-togodišnje okupacije. Šlomo Brum, bivši šef Odeljenja za strateško planiranje izraelske vojske, rekao je da izraelske snage, ako bi se u većem obimu vratile u Liban, ne bi okupirale teritoriju kao što je to učinjeno u prošlosti.

“Moj utisak je da nećemo ponoviti tu grešku. To ne znači da kopnene snage neće biti korišćene u ovoj kampanji. To je sasvim moguće, ali će one biti korišćene drugačije. Mogli bismo da vršimo upade radi uništavanja snaga Hezbolaha, ali bismo nakon toga napustili teritoriju Libana. Nećemo ostati u toj zemlji.”

Američki funkcioneri kažu da će državni sekretar Kondaliza Rajs uskoro da doputuje na Bliski istok u nastojanju da se okonča kriza. Medjutim, američki funkcioneri su se pridružili izraelskim i izrazili skepticizam u pogledu bilo kakvog plana za upućivanje medjunarodnih mirovnih snaga u Liban. Amerikanci takodje kažu da ne veruju da bi se trenutnim uspostavljanjem prekida vatre kriza završila.

XS
SM
MD
LG