Linkovi

Top-lista pet najboljih nezavisnih filmova po mišljenju autora Sinemanije


Na petom mestu je nezavisni film “Don’t Come Knocking“. Nemački reditej Wim Wenders, koji je doprineo svetskoj reputaciji nemačke kinematografije, na ovom projektu ponovo je saradjivao sa Semom Šepardom. Šepard je napisao scenario i glumi u rediteljevoj odi još neukroćenom Zapadu. ‘Kad prošlost zakuca’ je priča o holivudskom glumcu Hauardu Spenseru koji, posle višednevnog opijanja kreće na putovanje kako bi ponovo pronašao sebe.

On nestaje sa snimanja svog najnovijeg filma rešen da pronadje svoj identitet a u tom procesu otkriva da ima odraslog sina, koji je plod gotovo zaboravljene kratke afere na davnom snimanju jednog filma. Majku njegovog sina glumi Šepardova partnerka u stvarnom životu – Džesika Lang. Njihov privatni odnos dao je dodatnu dubinu njihovoj interakciji na filmskom platnu, i osigurao ovom filmu peto mesto na Sinemanija listi najboljih nezavisnih filmova.

Na četvrtom mestu je alternativni film “Transamerica”. Zvezda serije “Očajne domaćice” Felisiti Hafman glumi Stenlija Bri Ozborna, muškarca koji se priprema za promenu pola. Dok se Bri sprema za konačnu proceduru kako bi dovršio transformaciju u ženu saznaje da ima sina.

Njegov, tj. njen psiholog ne daje joj dozvolu za finalni deo operacije dok ne upozna svog sina, te se Bri zapućuje ka istoku SAD. Bri i njen sin Tobi kreću na zajedničko putovanje dok Bri nastoji ali ne uspeva da kaže Tobiju istinu o tome ko je, i ko je bila nekada.

Na trećem mestu liste najboljih filmova je polu-autobiografsko ostvarenje scenariste Noe Baumbaha – “The Squid and the Whale“. Film se bavi traumama i tugom dva brata koja se, svaki na svoj način, suočavaju sa razvodom svojih roditelja.

Ovaj mali nezavisni film dobio je šest dominacija za nagradu Independent Spirit 2006, koja se u svetu nezavisnih filmskih autora smatra ravnom Oskaru. Baumbah je čak nominovan za Oskara za najbolji scenario. Zato je The Squid and the Whale na trećem mestu najboljih filmova Sinemanije.

Na drugom mestu je nezavisni film Džima Džarmuša “Broken Flowers”. Bil Mari glumi okorelog neženju Dona, a film je priča o nedostatku razumevanja izmedju muškaraca i žena. Džarmuš je scenario napisao za svega dve i po nedelje, a pri tome je imao na umu Bila Marija kao glavnog junaka.

U filmu, Don dobija ružičasto pismo od anonimne bivše devojke koja ga informiše da ima 19-godišnjeg sina koji možda nastoji da ga pronadje. Najbliži prijatelj podstiče ga da istraži ko mu je poslao pismo, pa Don nevoljno kreće na putovanje po Americi kako bi locirao četiri žene sa kojima je nekada bio u vezi.

Najbolji nezavisni film po mišljenju Sinemanije je nagradjivano ostvarenje “Sideways”. Ova komična priča prati dvojicvu muškaraca koji tragaju za avanturama, pravom ljubavlju i savršenim pino noarom. Glavni likovi Majls i Džek obojica se zavaravaju u pogledu svojih sredovečnih života, a njihove laži bivaju razotkrivene u toku jednonedeljnog odmora u vinarskoj regiji u Kaliforniji.

Tema uživanja u vinu koja se provlači kroz film uticala je na prodaju vina u SAD i Britaniji za vreme sezone 2004 i 2005. Prodaja samog pino noara skočila je za 20%. Ovaj nezavisni film je bio prvi koji je osvojio nagradu za najbolji scenario svih pet “velikih” grupa kritičara – izmedju ostalih Zlatni globus, Writers Guild i na kraju Oskara, zbog čega je film “Stranputice” više nego zaslužio da se nadje na čelu naše liste.


XS
SM
MD
LG