Linkovi

Buš: Terorizam Hezbolaha smešta i ohrabruje Sirija a finansira Iran


Predsednik Buš je izjavio da su lideri industrijski najrazvijenijih država na svetu načinili važan korak ka bliskoistočnom miru, zatraživši prestanak raketnih napada na Izrael i prekid izraelskih vojnih dejstava u Libanu.

Predsednik Buš je rekao da je izuzetno zadovoljan što je Grupa 8 sastavila saopštenje ukojem se osuđuje nasilje i poštuje život nedužnih. Tokom susreta sa indijskim premijerom Manmohanom Singom, predsednik Buš je istakao da svetski lideri prvi put istinski počinju jasno da se bave uzrocima nasilja.

«Teroristička aktivnost, prevashodno Hezbolaha, koga smešta i ohrabruje Sirija i finansira Iran, dovodi do ovih poteza koji zaustavljaju napredak ka miru. Nadamo se da baveći se ovim nasiljem, možemo da dođemo do mira.»

Lideri država Grupe 8 su juče rekli da uspostavljanje uslova za taj mir znači prekidanje raketnih napada Hezbolaha na Izrael i vraćanje otetih izraelskih vojnika. U njihovom saopštenju se traži prekid izraelskih vojnih operacija, brzo povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i oslobađanje uhapšenih palestinskih ministara i poslanika. Lideri kažu da neposredna kriza proizlazi iz pokušaja ekstremističkih snaga da destabilizuju region i osujete stremljenja palestinskog, izraelskog i libanskog naroda ka demokratiji i miru. Ističe se da ekstremističkim snagama i onima koji ih podržavaju, ne sme da se dopusti da gurnu Bliski istok u haos i izazovu širi sukob.

Lideri Grupe 8 nisu zatražili momentalni prekid vatre, čemu se predsednik Buš protivi. Umesto toga, od Izraela je zatraženo da upražnjavajući svoje pravo na samoodbranu, ima na umu strateške i humanitarne posledice svojih akcija. Lideri su zatražili od Izraela da ispolji krajnju uzdržanost u izbegavanju žrtava među civilima i sve što bi moglo da destabilizuje Libansku vladu. Dnevnim redom godišnjeg samita Grupe 8 u Sankt Peterburgu, koji obično ispunjavaju ekonomska i politička pitanja, ovog puta su dominirale strepnje zbog širenja sukoba na Bliskom istoku.


XS
SM
MD
LG