Linkovi

Spejs šatl «Diskaveri» bezbedno sleteo na Floridu


Uspešno sletanje «Diskaverija» donelo je veliko olakšanje američkoj svemirskoj agenciji, koja je pre 3 godine bila prinuđena da prekine rdove na polu izgrađenoj svemirskoj stanici, kada je orbiter «Kolumbija» izgubljen prilikom povratka u atmosferu.

Odmah pošto su točkovi dodirnuli pistu, kontrolori leta su pozdravili posadu i čestitali im na uspešnoj misiji.

Današnjim sletanjem završen je jedini let u proteklih godinu dana i tek drugi od gubitka orbitera «Kolumbija». NASA je let «Diskaverija» opisala kao test trogodišnjih napora, koji su za cilj imali da se spreče problemi sa odlamanjem zaštitne pene koji su izazvali oštećenje krila «Kolumbije», što je potom dovelo do nesreće i gubitka cele posade. Direktor programa Međunarodne svemirske stanice, Majk Sufredini, ukazao je da je misija «Diskaverija» bila skoro savršena.

«Ne mogu da se setim da smo u skorijoj istoriji imali bolju misiju. Svi ciljevi koje smo na početku postavili – ispunjeni su, a urađeno je i par stvari više, za koje smo se svojevremeno bojali da neće biti vremena.»

Zadaci su bili doprema trećeg člana posade stanice, na kojoj su boravila samo po dva astronauta od gubitka «Kolumbije». Tokom ovog leta, posada «Diskaverija» je dopremila zalihe i opremu na svemisrku stanicu, a obavljena su i 3 izlaska u svemir, radi popravki opreme koja je neophodna za nastavak gradnje Međunarodne svemirske stanice. Idućeg meseca bi izgradnja stanice trebala da bude nastavljena, pošto bi šatl «Atlantis» trebao da dostavi par tabli sa solarnim ćelijama, novim baterijama i nosačima na koje će oni i druga oprema biti instalirani.

XS
SM
MD
LG