Linkovi

Izraelski ratni avioni bombardovali bejrutsku luku i druge lokacije u Libanu


Izraelski ratni avioni bombardovali bejrutsku luku i druge lokacije u Libanu

Šestog dana ofanzive protiv ekstremističke organizacije Hezbolah, izraelski ratni avioni su bombardovali bejrutsku luku i druge lokacije u Libanu. Izraelski premijer je danas ponovio da će nastaviti ofanzivu sve dok Hezbolah ne oslobodi dva oteta izraelska vojnika i libanske trupe ne počnu da kontrolišu jug Libana gde je uporište ove organizacije. Olmert je za nasilje u regionu okrivio Iran i Siriju, glavne pokrovitelje Hezbolaha. Nadležni u Libanu su saopštilida je u današnjim vazdušnuim napadima poginulo 42 osobe, među kojima je i najmanje 8 libanskih vojnika iz jedne vojne postaje i najmanje 10 civila na jugu Libana. Izraelske kopnene trupe su prešle granicu na jugu Libana da bi napale položaj Hezbolaha i potom se vratile u Izrael. U međuvremenu, izraelski zvaničnici kažu da su rakete koje je ispalio Hezbolah uništile jednu kuću u Haifi u kojoj je dvoje ljudi ranjeno.

Vlade širom sveta pokušavaju da evakuišu svoje državljane iz Libana

Američki vojni zvaničnici kažu da su iznajmili jedan turistički brod za moguću evakuaciju, koja će se obaviti u pratnji jednog razarača. Procenjuje se da u Libanu boravi 25 hiljada Amerikanaca. Portparol Državnog sekretarijata Šon Mekormak kaže da su Sjedinjene Države do sada pomogle da 64 Amerikanca napuste Liban, ali je procenio da će biti potrebno evakuisati još hiljade. Britanski helikpteri su danas odvezli 40 britanskih državljana, većinom dece i žena i bolesnika. Narednih dana se očekuje dolazak britanskih ratnih brodova koji će pomoći u evakuaciji.

Motaki zatražio prekid vatre i razmenu zarobljenika između Izraela i Hezbolaha

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki, zatražio je prekid vatre i razmenu zarobljenika između Izraela i Hezbolaha. Motaki je to izjavio posle razgovora u Damasku sa sirijskim potpredsednikom Farukom al-Šarom. U međuvremenu, Sjedinjene Države su potvrdile da državni sekretar Kondoliza Rajs planira da doputuje u region u pokušaju da suzbije nasilje, ali još nije objavljen datum posete. U Bejrutu, francuski premijer Dominik de Vilpen se sastao a svojim libanskim kolegom Fuadom Siniorom i zatražio prekid borbi. Francuska tradicionalno ima bliske veze sa Libanom. Izaslanik Ujedinjenih nacija Vidžaj Nambijar je izjavio da je u njegovim razgovorima u Libanu bilo nekih «obećavajućih momenata» u pogledu prekida vatre i da će odneti u Izrael neke «konkretne ideje» o prekidu borbi.

Novi raketni napad Hezbolaha na Izrael

Najmanje šest osoba je povredjeno večeras kada je raketa, koju je ispalila libanska ekstremistička grupa Hezbolah, eksplodirala u blizini bolnice u gradu Safed na severu Izraela, rekli su lekari. Izraelska vojska saopštila je da su šrapneli rakete pogodili i obližnje zgrade. Lekari tvrde da su dve osobe povredjene u bolnici, a četvoro u njenoj okolini. Hezbolah je u proteklih šest dana ispalio oko 500 raketa na teritoriju Izraela i tom prilikom je poginulo 12 civila, dok je nekoliko stotina ranjeno.


XS
SM
MD
LG