Linkovi

Na kraju samita G-8 usvojen sveobuhvatni akcioni plan


Lideri Grupe 8 su usvojili sveobuhvatni plan akcija za rešavanje svetskih problema, među kojima su strepnje u pogledu nuklearnih programa Irana i Severne Koreje. Međutim, ministri inostranih poslova država Grupe 8 su takođe koncentrisali pažnju na događaje na Bliskom istoku.

Tokom trećeg, završnog dana samita, ministri iz najbogatijih zemalja sveta su usvojili završno saopštenje koje sadrži plan akcija u vezi sa pitanjima koja obuhvataju globalnu bezbednost energetskih izvora i borbu protiv globalnog terorizma i side. Međutim, sve teža situacija u Izraelu i Libanu je definitivno bila centralna tema. U neobavezujućem saopštenju Grupe 8 o Bliskom istoku, usvojenom jednoglasno, navodi se da je sada najvažnije da sve strane preduzmu hitne mere za prekid vojne akcije. Lideri Rusije, Sjedinjenih Država, Britanije, Italije, Francuske, Nemačke, Kanade i Japana, takođe su podržali odluku da se pitanje iranskog nuklearnog programa preda Savetu bezbednosti UN-a. U ministarskom saopštenju, Iran se upozorava da bi neuzvraćanje na ponuđeni paket ili negativan odgovor, naveo Savet bezbednosti da nastavi rad na rezoluciji o Iranu koja bi mogla da obuhvati sankcije.

Što se tiče Severne Koreje, ministri su osudili nedavno probno lansiranje raketa i zatražili od Pjongjanga da odustane od nuklearnog programa. Lideri G-8 su takođe zatražili od Severne Koreje da nastavi šestostrane razgovore koji su zamrznuti početkom ove godine. Sporazumom o ograničenju glavnih infektivnih bolesti, koje su bile treće na listi prioriteta koju je uspostavila Grupa 8, traži se međunarodna saradnja u nadgledanju i praćenju bolesti i intenziviranje naučnih istraživanja i obaveštavanja javnosti. Takođe se traži poboljšanje prevencije bolesti i tretmana onih koji su već zaraženi. U razgovoru sa novinarima, domaćin Samita, ruski predsednik Vladimir Putin, izjavio je da je zadovoljan rezultatima skupa.

XS
SM
MD
LG