Linkovi

Vizionari 20 veka, dizajner i pronalazač Bakminster Fuler i vajar Isamu Noguči


Vizionari 20 veka, dizajner i pronalazač Bakminster Fuler i vajar Isamu Noguči, zajednički su premostili jaz između umetnosti i tehnologije i stvorili dela koja su promenila postojeće stanje.

Bakminster Fuler nikada nije stekao fakultetsku diplomu, ali je postao ikona 20. veka kao dizajnr, arhitekta i pronalazač. Bio je i matematičar, inženjer i pesnik. Verovatno je najpoznatiji po svojim geodezijskim kupolama: sfernim strukturama bez unutrašnjih nosača koje su obuhvatale daleko veće prostore od tradicionalnih konstrukcija koje se zasnivaju na stubu i gredi. Fuler se nadao da će njegove konstrukcije da smanje nedostatak stambenog prostora.

Isamu Noguči je živeo manje javno, eksperimentišući sa materijalima kao što su nerđajući čelik, bronza, aluminijumski lim, pa čak i voda, od kojih je stvarao pravolinijske skulpture, vrtove, parkove i scenografije. Šodži Sadao, njihov poslovni partner, koji je i pripremio izložbu u Nogučijevom muzeju u Njujorku, kaže da su Fuler i Noguči bili nezavisni mislioci koji su želeli da upotrebe svoj talent za poboljšanje života.

«Obojica su želela da rade na poboljšanju društva, Baki preko nauke i tehnologije, a Isamu preko svoje umetnosi. Mislim da je Baki bio više obuzet fizičkim blagostanjem ljudi, životnim standardom i takvim stvarima. Isamu je bio zainteresovaniji za estetsko i intelektualno blagostanje, psihološki. Njihova zajednička filozofija u okviru veoma egalitarnih pogleda, u okviru ljudske vrste i poboljšanja egzistencije na Zemlji, jeste ono što ih je udružilo.»

Prvi put su se sreli 1929. Fuler se već ustoličio kao futurista – svojom «Dajmekšn» kućom, jeftinom, tehnički usavršenom kućom koja može da se sastavi od kompleta delova na licu mesta. Sadao objašnjava da ga je izdvajalo njegovo rano interesovanje za pitanja životne sredine, aerodinamike i socijalnog blagostanja.

«Mnogi su na samom početku mislili da je on osobenjak ili ludak, jer su neke od njegovih ideja delovale prilično strano. Ali je on u stvari bio 50 ili stotinu godina ispred svog vremena u pogledu koncepta ili stvari koje je predlagao kao što su ‘dajmekšn’ kuća i ‘dajmekšn’ automobil koji je ovde izložen.»

Noguči se odmah zarazio Fulerovim idejama o prostoru i staništu. Odmah je izvajao Fulerovu bistu u sedam poza od hromirane bronze, koja je takođe izložena. Fuler je 1932. zatražio od Nogučija da napravi trodimenzionalni model njegovog ekonomičnog ‘dajmekšn’ automobila. Nastavili su da sarađuju tokom celog života, pri čemu je Noguči često stvarao modele na osnovu Fulerovih ideja. Tri godine posle Fulerove smrti i samo dve godine pre sopstvene, Noguči je 1986. napravio monumentalnu 30-ometarsku skulpturu zasnovanu na Fulerovoj tezi da je osnovni element kosmosa tetraedron, telo koje obrazuju četiri trougaone stranice.

«On je eksperimentisao sa takvim strukturama i Isamu je to dobro zapazio i video da to može da se pretvori u veoma lepu skulpturu. Ovo je Spomenik ‘Čelendžeru’, posvećen astronautima koji su stradali u eksploziji ‘Čelendžera’.»

Na izložbi su predstavljene fotografije i modeli Spomenika «Čalendžer 7», koji je postavljen u Majamiju, u parku koji su projektovali Noguči i Šodži Sadao. Ova izložba je prilika za novi naraštaj posetilaca da upozna genijalnost Bakminstera Fulera i njegovu viziju. Šodži Sadao kaže da je on bio istinski renesansni čovek.

«Jednom prilikom je čak bio i opisan kao Leonardo da Vinči 20. veka. Njegovo znanje je bilo široko i obuhvatno i bio je i veliki humanista. Veoma srdačan, otvoren. Nikada nije razgovarao sa nekim sa visine, čak ni sa decom. Govorio bi im kao da su jednaki i vršnjaci.»

Posetioci mogu da vide i jedan broj od više od hiljadu skulptura koje je Noguči završio, koje su razmeštene po muzeju i bašti. Atmosfera ispunjena mirom kao da poziva posetioce da razmišljaju o kreativnosti i saradnji dvojice genija 20. veka.


XS
SM
MD
LG