Linkovi

Povezanost stresa i srčanih oboljenja


Nedavna iznenadna smrt bivšeg predsednika kompanije Enron, Keneta Leja, stavila je u središte pažnje vezu stresa i srčanih oboljenja. Lej je preminuo od srčanog napada, nakon što je u maju bio proglašen krivim za prevaru u vezi sa finansijskim kolapsom Enrona.

Na vrhuncu svoje profesionalne karijere i uticaja, Kenet Lej delovao je kao primer dobrog zdravlja. Medjutim, kardiolozi iz njegovog rodog grada Hjustona, u Teksasu, znali su da on pati od arterioskleroze. Autopsija posle njegove smrti potvrdila je da je on imao prethodni srčani napad. Bivši predsednik energetske kompanije Enron bio je pod velikim stresom poslednjih godina.

Kada je Enron otišao u bankrotstvo u decembru 2001. godine, hiljade zaposlenih izgubilo je posao, akcionari su izgubili svoje investicije, a pravni problemi Keneta Leja su se nagomilali. Njemu je trebalo da bude izrečena presuda u oktobru i bio je suočen sa doživotnom robijom za prevaru i kovanje zavere. Kenet Lej preminuo je u planinskom odmaralištu Aspen u Koloradu. Doktor Rejnolds Delgado iz Teksaškog instituta za srce kaže da je malo verovatno da je jedna mala bolnica u gradu te veličine mogla da ima medicinsku opremu potrebnu za spasavanje života nekoga ko ima srčani napad.

«Statistike su, za lokalnu bolnicu kao ovu, takve da ako dodjete u nju sa punim srčanim napadom, šanse da preživite su veoma male, manje od 10 odsto. Tu je čovek u svojim šezdesetim godinama, pod velikim stresom iz mnogo razloga, koji je iz Hjustona došao na veću nadmorsku visinu, sve su to faktori koji mogu da dovedu do srčanog napada».

Medicinski stručnjaci sve više veruju da visoki i dugotrajni emocionalni stres može da prouzrokuju promene u krvnim sudovima i poremeti rad srca, stvarajući uslove za potencijalni srčani napad. Hronični stres, kao što je smrt voljenih, ili brojni pravni i novčani problemi, često vode ka nervozi i depresiji, koje mogu da otežaju postojeća srčana oboljenja. Stres često pogoduje i stvaranju loših zdravstvenih navika kao što su preterano uzimanje hrane i pušenje, što takodje doprinosi srčanim oboljenjima. Ironijom sudbine, Kenet Lej je pomagao da se prikupi novac, u humanitarne svrhe, za instaliranje malih kardiogram mašina u ambulantnim vozilima i većeg broja monitora koji prate rad srca u prostorijama za hitnu pomoć, što je medicinska oprema koja je možda mogla da mu spasi život.

XS
SM
MD
LG