Linkovi

Lideri Grupe 8 ujedinjeni u rešenosti da obnove mir na Bliskom istoku


Lideri industrijski najrazvijenijih država traže oslobađanje zarobljenih izraelskih vojnika i prekid izraelskih vojnih operacija. Lideri podržavaju dolazak posmatračkog tima Ujedinjenih nacija i prekid najnovijeg nasilja na Bliskom istoku.

Lideri Grupe 8 kažu da su ujedinjeni u rešenosti da obnove mir. Da bi se stvorili uslovi za održivi prekidvatre i trajnije rešenje, u pisanom saopštenju Grupe 8 se navodi da su najvažniji prioriteti u ovom trenutku povratak otetih izraelskih vojnika i prekid granatiranja izraelske teritorije, prekid izraelskih vojnih operacija i povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze i oslobađanje uhapšenih palestinskih ministara i poslanika. Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da njene kolege neće dozvoliti da ih sadašnje borbe podele.

Kancelarka Merkel kaže da lideri upućuju snažnu političku poruku o potrebi da sve strane prekinu nasilje. Ona kaže da bi oteti izraelski vojnici trebalo da budu vraćeni nepovređeni i zdravi i da bi Libanskoj vladi trebalo dati punu podršku. U saopštenju se ističe da sadašnja kriza proizlazi iz pokušaja ekstremističkih snaga da destabilizuju region i osujete težnju palestinskog, izraelskog i libanskog naroda prema demokratiji i miru. Ističe se da tim ekstremističkim snagama i onima koji ih podržavaju, ne može biti dozvoljeno da gurnu Bliski istok u haos i izazovu širi konflikt.

Američki državni podsekretar Nikolas Berns kaže da je jasno da se to odnosi na Siriju i Iran, koji već dugo podržavaju Hezbolah i Hamas. U saopštenju se takođe ukazuje da je potrebno da Izrael, upražnjavajući svoje pravo da se brani, ima na umu strategijske i humanitarne posledice svojih dela. Izrael se poziva da ispolji krajnju uzdržanost, izbegava izazivanje žrtava među nedužnim civilima i razaranje civilne infrastrukture i preduzima bilo kakve akcije koje bi destabilizovale Libansku vladu. To je ipak manje od zahteva da se odmah uspostavi prekid vatre, čemu se Bušova administracija opire.

Državni podsekretar Berns kaže da niko iz Grupe 8 ne traži prekid vatre, ali on lično izražava uverenje da će Izrael, ako Hezbolah prestane da granatira severni Izrael i vrati otete izraelske vojnike, prekinuti svoju ofanzivu i povući se iz Gaze. Iako nemačka kancelarka kaže da lideri Grupe 8 neće dozvoliti da ih nasilje podeli, među njima ipak postoje podele u pogledu prikladnosti izraelskog uzvraćanja.

Domaćin samita, ruski predsednik Vladimir Putin kaže da stiče utisak da je cilj Izraela da ide dalje od povratka otetih vojnika, a taj cilj, kako je rekao, može takođe da se reši mirno. Govoreći preko prevodioca, francuski predsednik Žak Širak kaže da je imperativ da Izrael prestane da bombarduje ciljeve koji, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa obnavljanjem mira.

«Cela Grupa 8, moram da kažem, izražava ozbiljnu rezervisanost u pogledu neizbalansirane prirode isprovociranog izraelskog uzvraćanja», rekao je Širak, koji je deo krivice pripisao i novoj libanskoj demokratski izabranoj vladi, što nije uputila svoju vojsku na područja pod kontrolom Hezbolaha na jugu Libana.

«Libanci moraju da shvate da nijedna država ne može da opstane, pogotovu demokratska, da opstane ili preživi, ako njena vlada nema potpunu vlast na celokupnoj teritoriji i ako dopusti da naoružane milicije slobodno vršljaju. Mi čak ne znamo od koga oni dobijaju instrukcije, šta im je rečeno, ko je iza svega ovoga, da mogu iz dana u dan da stvaraju ovu vrstu pustoši kakvu vidimo danas», rekao je francuski predsednik.

U saopštenju Grupe 8 se pozdravljaju - kako se navodi - pozitivna nastojanja Egipta, Saudijske Arabije i Jordana da se obnovi mir i namera Saveta bezbednosti da uspostavi bezbednosno i posmatračko prisustvo na tom području.

XS
SM
MD
LG