Linkovi

Lideri država Grupe 8 završili zvanični deo samita


Lideri država Grupe 8 su završili zvanični deo samita uoči sutrašnjeg sastanka sa liderima glavnih zemalja u razvoju. Na sastanku u Sankt Peterburgu će učestvovati lideri Brazila, Kine, Indije, Meksika, Južnoafruičke Republike i Republike Konga, koji će razmatrati pitanja energetike, bezbednosti, afričkog razvoja i zaraznih bolesti. Lideri Grupe 8 su prethodno obećali da će unapređivati transparentnost, konkurentnost i povećati ulaganja u energetsko tržište. Lideri u u saopštenju naglasili važnost poštenog i konkurentnog uzvraćanja na energetske probleme. U saopštenju se takođe ističe da članice Grupe 8 smatraju da razvojem bezbedne nuklearne energije mogu da se zadovolje sve veće potrebe za energijom i zaštiti životna sredina.


Aktivisti u Sankt Peterburgu kažu da je specijalna policija uhapsila grupu demonstranata protiv globalizacije koji su nakratko blokirali glavnu ulicu u gradu. Policajci su odveli najmanje 37 demonstranata koji su se danas okupili pred hotelom u centru grada, skandirali parole protiv Grupe 8 i mahali zastavama. Među uhapšenima su i državljani Belarusije, Britanije, Nemačke, Ukrajine i drugih evropskih zemalja.


Predsednik Buš i njegov kineski kolega Hu Đintao, koji su se sastali u okviru samita Grupe 8, ponovo su se založili za nastavak šestostranih razgovora o severnokorejskom nuklearnom programu. Predsednik Buš se zahvalio kineskom predsedniku što se Kina pridružila Sjedinjenim Državama i podržala rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se Severna Koreja osuđuje zbog serije raketnih proba početkom ovog meseca. Predsednik Hu je naglasio da se njegovazemlja nada da će razgovori na kraju dovesti do mirne denuklearizacije celog Korejskog poluostrva.

XS
SM
MD
LG