Linkovi

Sutra se u Briselu očekuje da Koštunica predočiti akcioni plan svoje vlade


Sutra se u Briselu očekuje srpski premijer Vojislav Koštunica, koji će ministrima spoljnih poslova EU predočiti akcioni plan svoje vlade , koji bi Brisel trebao da uveri u ozbiljnost Beograda u želji da postigne punu sardnju sa haškim sudom.

Na margini sutrašnjeg redovnog okupljanja evropskih ministra, prvog pod predsedavanjem finskog predsedništva i poslednjeg pred letnju pauzu, susrešće se premijer Koštunica i evropska trojka, što bi trebala biti prilika da srpski premijer objasni evropskim domaćinima sadržaj akcionog plana koji bi trebao da vodi do hapšenja Ratka Mladića i zaključenja "haške priče".

Plan, koji se još uvek drži u tajnosti, trebao bi da otvori put do poverenja evropske strane i, eventualno, do deblokiranja procesa pregovora sa Beogradom. U medjuvremenu, Evropljani će konsultovati i glavnu tužiteljicu haškog suda, Karlu del Ponte i ukupna ocena ozbiljnosti Beograda, ukoliko bude pozitivna, mogla bi da dovede do nastavka pregovora, zamrznutih maja ove godine zbog izostanka hapšenja i transfera u Hag Ratka Mladića.

Prisećaju se u Briselu ovom prilikom slučaja Hrvatske, koja jeste dobila nastavak pregovora o prijemu bez odbeglog Ante Gotovine u zatvoru, ali koja ga je nešto kasnije i isporučila Haškom sudu. Sličan plan bi mogao biti primenjen i na Srbiji, ukazuje se neslužbeno, ukoliko budu predočene garancije ozbiljnog zalaganja srpske strane na rešavanju ovog pitanja.

Veruje se da će nastavak procesa integracije u evro-atlantske strukture biti jedna od ključnih tema i posete predsednika Srbije, Borisa Tadića Briselu u utorak i njegovih razgovora sa predsednikom Komisije , Manuelom Barosom i dan kasnije, sa generalnim sekretarom NATO, Jap de Hop Sheferom.

XS
SM
MD
LG