Linkovi

Dva američka plivača pripremaju se za veliko iskušenje


Dva američka plivača pripremaju se za veliko iskušenje snage, volje i duha, u tamnim i dubokim vodama Atlantika.

Poslednja četiri meseca Dejvid Brojls i Raš Ven treniraju svakodnevno, preplivavajući i po 20 kilometara u jezeru Ostin, u Teksasu, kraj koga žive. Ali mirne jezerske vode ne mogu da ih pripreme za opasnosti koje ih čekaju na drugoj strani sveta. Tamo će morati da se bore sa snažnim strujama, koje će ih, ako posustanu, odvući na pučinu i sa mogućim iznenadnim vetrovima koji podižu velike talase. Takodje, moraće da izbegavaju velike i brze trgovačke brodove, boreći se sa umorom i u stalnoj opasnosti od hipotermije, u hladnoj vodi od svega dvadeset stepeni.

”U početku nije tako hladno, ali posle pet do sedam sati plivanja, hladnoća vam iscrpljuje snagu.“

A povrh svega biće i ajkula...

”Smrtno se plašim ajkula. To je jedna od stvari o kojima ćemo brinuti. Mi ćemo plivati na površini, a ajkule će plivati u dubini.“

Dejvid i Raš preduzeće ovaj poduhvat radi prikupljanja priloga i skretanja pažnje na veterane ranjene u Iraku i Avganistanu. Negostoljubive vode Atlantika smatraju metaforom za teškoće sa kojima se ranjeni veterani suočavaju svakodnevno.

”Mi samo treba da preplivamo. A za ljude za koje ćemo plivati teškoće mogu da potraju čitav život.“

Džej-Ar Martinez dobro zna kakve su to teškoće. 40 odsto kože mu je izgorelo kada je vozilom naišao na minu, 2003. u Iraku. On kaže da se dobro seća kada je prvi put video ožiljke na svom licu:

”U mojim očima to je bio najtužniji dan u mom životu, jer to nije bio onaj isti Džej Ar koga sam vidjao prethodnih 19 godina. Lik u ogledalu nije bio onaj koji sam poznavao.“

Dok se Dejvid i Raš pripremaju za svoje istorijsko plivanje, uvereni su da će u tome uspeti. Ali negostoljubivi uslovi staviće na probu svaki gram njihovih tela, njihov duh i volju.

XS
SM
MD
LG