Linkovi

Zašto su mnoge američke porodice u velikim dugovima?


Tokom proteklih deset godina, prosečan porodični prihod porastao je devet odsto, ali su se dugovi na kreditnim karticama povećali 70 odsto. Stambeni i studentski krediti su još veći. Amerikanci sve više i više zapadaju u dugove.

Erin Braun ima 27 godina, ali je već prezadužena. Otplaćuje stambni kredit od 130 hiljada dolara i najmanje 50 hiljada - studentskog kredita.

Ali to ne znači da je Erin prestala da troši. Jedna od prvih stvari koja se primeti je koliko pari farmerki imate. Imam ih mnogo i dalje ih kupujem. I dok njena baka štedi i višekratno koristi papirnate kuhinjske krpe, Erin se trudi iz petnih žila da ne kupi 23. par farmerki.

“U ovoj zemlji smo gajili etiku štednje koja se izgleda pretvorila u etiku potrošnje“, kaže Robert Biksbi.

Nešto od toga je generacijsko - Amerikanci koji su postali punoletni u doba velike depresije manje su trošili od onih koji su rasli u posleratnom prosperitetu. Profesor marketinga na univerzitetu Bejlor, Džim Roberts, kaže da je preterano trošenje takodje kulturna crta:

Stalno smo bombardovani porukama da sreća može da se kupi u šoping molu ili na internetu.... ili iz kataloga, podseća Roberts.

Štaviše, preterano trošenje nikada nije bilo jednostavnije. Internet nam omogućava da kupujemo 24 časa dnevno i sve se može kupiti na kredit, bez obzira na sposobnost otplate. Stoga su nam dostupni, tehnološki proizvodi, kola, kuće, privatne škole... Tome nema kraja, kaže Profesor Roberts.

Amerikanci takodje preterano troše, jer štednja za koledž ili penziju često izgleda uzaludno. Olivia Milan je autor knjige o odvikavanju od potrošnje:

“Mnogi ljudi se osećaju poraženim u tom smislu i jednostavno zatvore oči, legnu i kažu: zaboravi, ionako nikada neću moći da imam ono što želim, kaže Olivia Milan.

Erin Braun je svakako jedna od onih koji se tako osećaju i stoga će o štednji, kako sada stvari stoje - razmišljati kasnije.

XS
SM
MD
LG