Linkovi

Transformacija postkomunističke Rusije u petrolejsku državu


Današnja se Rusija, kako je zabeležila novinarka TV mreže ABC, Kler Šipman, u mnogome razlikuje u odnosu na vreme hladnoratovske podele.

Denis i Marina Šelipanov nisu pretpostavljali da da će ikada živeti u takvom luksuzu. Svakog jutra Marina glanca njihov drugi automobil. Honda je simbol njihovog prosperiteta i statusa. Rusi su, zahvaljujući cenama nafte i gasa, sve bogatiji, a postkomunistička država transformiše se u rusku verziju petrolejske države.

U velikim gradovima odmah primećujete razliku...umesto redova u kojima se čekalo na hleb, sada su parkirani BMW-i...Nestašice kafe su stvar prošlosti.

Medjutim, ekonomski uticaj seže dublje od površinskog sjaja...Pošto su konačno u prilici da zaradjuju od svojih prirodnih resursa – u Rusiji je broj siromašnih prepolovljen... stopa nezaposlenosti je pala na svega 7 odsto i što je najvažnije tu je šoping -- zaštitni znak istinske srednje klase.

Porodica Šelipanov - često ovih dana ide u kupovinu u Ikeu... jednu od mega jeftinih radnji koje su sada dostupne i pronicljivim ruskim potrošačima. On je lekar, a ona zubar - što su do skoro u Rusiji bile jako slabo plaćene profesije.

”Ne radi se samo o kupovini potrepština...sada možemo da pravimo planove...smislimo nešto dobro za svog sina...razmišljamo o kupovini kuće“, kaže Marina.

Predstavnik vlad kaže da je budžet izbalansiran i da vlada ima novca da isplati lične dohotke na nivou srednjeg staleža.

Prosperitet u Rusiji je zapanjujući, kaže novinarka Kler Šipmen koja u Sankt petersburgui živi godinama. Ako malo zažmurim sve mi izgleda kao Pariz, kaže Kler.

Pored evropskog šarma tu su i zapadne kreditne kartice. Sitibenk nastoji da pridobije deo ovog kolača za sebe. Šelipanovi još koriste debitnu karticu - ali na ručku u njihovom stanu - kažu da će uskoro zatražiti kredit za renoviranje kuhinje. Istinska srednja klasa, zar ne?

Najvažnija promena u Rusiji, za ovu porodicu, ipak je osećaj stabilnosti:

Stabilnost i mir, kaže Denis, znače veru u svijetlu budućnost.

XS
SM
MD
LG