Linkovi

Buš-Putin o Bliskom istoku, Iranu i Severnoj Koreji


Predsednik Buš, će se drugog dana boravka u St. Petersburgu satati u četiri oka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a kasnije će im se, prvog dana trodnevnog samita, pridružiti ostali lideri Grupe 8 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.

Predsednik Buš se po dolasku u St. Petersburg sastao sa ruskim aktivistima za zaštitu ljudskih prava i životne sredine. On je rekao da nema nameru da drži predavanje predsedniku Putinu o ljudskim pravima i demokratiji ali da će energično izneti uverenje da aktivnom građanskom društvu i nevladinim organizacajama treba dozvoliti da deluju bez zastrašivanja. Očekuje se da će predsednici Buš i Putin danas razgovarati o iranskoj i severno- korejskoj nuklearnoj krizi kao i eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Predsednik Buš je takođe i u kontaktu sa blisko istočnim liderima u nadi da će doprineti okončanju najnovije runde tamošnjeg nasilja. Buš je telefonirao libanskom premijeru Fuadu Siniori, jordanskom kralju Abduli i egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku iz predsedničkog aviona na putu za St. Peterburg.

Predstavnik Bele kuće Toni Snou je rekao da se predsednik Buš zavhalio jordanskom i egipatskom lideru za njihovu pomoć u pokušajima da se uguši nasilje uzrokovano otmicom izraelskih vojnika i raketnim napadima na severni Izrael. Izrael je odgovorio vazdušnim napadima na Liban i predsednik Buš je izrazio bojazan da će ti napadi uticati na stabilnost Siniorine vlade.

Toni Snou je rekao da je premijer Siniora izrazio podršku prekidu vatre, što je predstavnik Bele kuće nazvao ”neverovatnim“ u ovom trenutku. U saopštenju iz premijerovomg ureda navedeno je da je predsednik Buš izrazio spremnost da izvrši pritisak na Izrael da ograniči štetu nanetu Libanu i poštedi civile. Na pitanje o ovom saopštenju, predstavnik Bele kuće je rekao da predsednik Buš neće donositi vojne odluke za Izrael.

Snou je dodao da će Bliski istok verovatno biti predmet diskusije na samitu G-8. Snou je rekao da administracija predsednika Buša ceni saudijsko saopštenje u kojem se karakterišu akcije organizacije Hezbolah kao ”nekalkulisane avanture koje su preduzeli elementi u Libanu bez legalnih ovlašćenja i konsultovanja i koordinacije sa arapskim zemljama.“

I mada su Saudijska Arabija i Egiapt igrali pozitivne uloge, državni sekretar Kondoliza Rajs je rekla da Sirija i Iran ohrabruju odgovorne za otmice vojnika i raketne napade. Kondoliza Rajs je rekla da Sirija mora da deluje odgovorno, obustavi upotrebu svoje teritorije za terorističke aktivnosti i istovremeno izvrši pritisak na one koje podržava da oslobode izraelske vojnike i de-eskaliraju situaciju.

XS
SM
MD
LG