Linkovi

Naoružani napadači oteli Ahmeda al-Hadžiju i 12 sportskih funkcionera


Policija u Iraku saopštila je da su naoružani napadači u vojničkim uniformama upali u prostorije Olimpijskog komiteta u Bagdadu i oteli predsednika Ahmeda al-Hadžiju i još 12 sportskih funkcionera, mada ta brojka u medijskim izveštajima varira. Tom prilikom poginula su dvojica telohranitelja. U međuvremenu, američka vojska saopštila je da su dva njena pripadnika poginula u odvojenim eksplozijama bombi u Bagdadu. A iračke vlasti tvrde da je u sukobima na drugom kraju prestonice poginulo najmaje sedam i povređeno još nekoliko ljudi.

Počeo samit G8 u Sankt Peterburgu

Samit Grupe osam počeo je večeras u Sankt Peterburgu u senci uznemiravajućeg zaoštravanja sukoba na Bliskom istoku, saopštili su ruski zvaničnici. Oružani sukob Izraela s libanskim pokretom Hezbolah i palestinskim Hamasom u pojasu Gaze dobio je prioritet na dnevnom redu sastanka šefova zemalja G8, umesto prethodno najavljenih razgovora o energetskim pitanjima. Šefovi država i vlada, u pratnji supruga, prisustvovali su večeri u Sankt Peterburgu. Zvanični sastanci treba da počnu sutra, a u ponedeljak će se održati i razgovori o ekonomskim pitanjima.


Rusija i SAD nisu uspele da postignu bilateralni sporazum kojim bi se Rusiji omogućilo da udje u Svetsku trgovinsku organizaciju. Glavni američki pregovarač Suzan Švab kaže da su dve strane postigle značajan napredak u razgovorima ove nedelje, i očekuje da bi sporazum mogao da bude postignut u narednih nekoliko meseci. Pre učlanjenja u STO, Rusiji je potreban sporazum sa SAD, a izmedju ostalih spornih pitanja su zaštita intelektualne svojine, američki pristup rukom bankovnom sektoru i otvaranje ruskog tržišta za američke poljoprivredne proizvode.

XS
SM
MD
LG