Linkovi

Predsednici SAD i Rusije, Buš i Putin izneli različite stavove o izraelskim napadima


Predsednici SAD i Rusije, Džordž Buš i Vladimir Putin, koji su razgovarali pred početak samita Grupe 8 u Rusiji, izjavili su da rade na zaustavljanju bliskoistočnog nasilja. Dvojica lidera se po svemu sudeći ne slažu o tome koliko je adekvatna izraelska vojna reakcija na bombaške napade i otmice izraelskih vojnia.

Predsednik Buš i dalje se koncentriše na povod za izbijanje nasilja, pripisujući krivicu Hezbolahu zbog ispaljivanja raketa na severni Izrael i otmice dva izraelska vojnika.

«Najbolji način da se zaustavi nasilje jeste da Hezbolah položi oružje i prestane sa napadima, i zato ja pozivam Siriju da izvrši uticaj na Hezbolah».

Buš smatra da su islamski ekstremisti započeli borbe da bi omeli «napredak koji je postigao izraelski premijer Ehud Olmert u sprovodjenju rešenja izraelsko-palestinskog konflikta koje podrazumeva uspostavljanje dve države.

«Kako je ostvarenje te vizije napredovalo, izvesni teroristički elementi počeli su da reaguju u želji da spreče napredak demokratije. Militantno krilo Hamasa je donelo odluku o napadima i otmicama. Hezbolah je doneo odluku da spreči rešenje o dve države.»

Predsednik Buš je nastavio da brani pravo Izraela na odbranu od takvih napada. Dok je predsednik Putin osudio nasilje na obe strane, on je ujedno postavio pitanje koliko je adekvatna bila izraelska reakcija, koje je uključila bombardovanje aerodroma u Bejrutu i glavnog puta koji vodi ka Siriji. Ruski lider rekao je da je neophodno što pre zaustaviti krvoproliće.

«Slažem se sa tezom da je apsolutno nedopustivo ostvarivati bilo koji cilj putem sile, otmica i napada na nezavisnu zemlju ili teritoriju druge države. Sve je to tačno i u tom kontekstu smatramo da su strahovanja Izraela opravdana. U isto vreme, polazimo i od pretpostavke da bi upotreba sile trebalo da bude izbalansirana.»

Buš i Putin takodje su razmotrili iransko nuklearno pitanje, uz ocenu da će nastaviti saradnju na rešenju problema, ali američki lider nije uspeo da ubedi Putina da podrži ekonomske sankcije protiv Teherana ako ne odgovori na medjunarodnu ponudu povlastica. Buš je ocenio da Teheran «testira odlučnost» medjunarodne zajednice, i da je potrebno da dobije jedinstvenu poruku.

«Rusija i SAD se slažu da Iran ne bi trebalo da ima nuklearno oružje. Iranci moraju da shvate da mi govorimo jednim glasom»

Predsednik Putin podržava korake UN-a protiv Irana ako njegova vlada ne pristane na medjunarodnu ponudu, ali je rekao da ti koraci ne treba da uključe blokiranje iranskog pristupa tehnologiji na koju ima pravo.

«Već sam napomenuo da mi nećemo učestvovati ni u kakvim krstaškim pohodima, ni u kakvim «svetim savezima». Ja ponavljam taj stav i danas, ali je naš zajednički cilj da svet postane bezbednije mesto».

Putin je dodao da medjunarodni pritisak na Iran nije nikakva zavera, već potraga za rešenjima koja će omogućiti bezbedan razvoj iranskog legalnog pristupa nuklearnoj tehnologiji. On je istakao da medjunarodni pristup treba da bude izbalansiran, i uzme u obzir interese iranskog naroda koji želi da razvija najsavremeniju industriju, uključujući i nuklearne kapacitete. Rusija pomaže Iranu u izgradnji prve atomske elektrane, i ima značajne investicije u toj zemlji, što komplikuje američke napore da izdejstvuje podršku Moskve medjunarodnim sankcijama protiv Teherana.


XS
SM
MD
LG