Linkovi

Nova politička partija Pokret za promjene osnovana danas na Cetinju


Nova politička partija, Pokret za promjene, osnovana je danas na Cetinju, a za prvog predsjednika izabran je Nebojša Medojević, bivši lider nevladine organizacije Grupe za promjene. Izabran je Glavni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti i Statutarna komisija

Sa skupštine je poručeno da će Pokret za promjene na predstojeće izbore izaći samostalno, a da su postizborne koalicije moguće samo u okviru ekspertske vlade. Kao prioritetne aktivnosti nove ekspertske vlade, Pokret je predložio diskontinuitet sa totaltarnim načinom vladanja, preispitivanje kršenja ljudskih prava od 1945. godine, porez na bogatstvo stečeno od 1999. godine, reviziju dosadašnjih procesa privatizacije i pokretanje postupka za donošenje novog Ustava.

Pokret za promjene spreman je da preuzme odgovornost za izvlačenje države i građana iz bijede, siromaštva i propadanja u koje ih je bacila odnarođena vlast«, rekao je predsjednik nove stranke Nebojša Medojević.

Medojević je rekao da je više nego siguran da bi Vlada koju bi formirao Pokret i koja bi bila sastavljena od najstručnijih crnogorski hljudi bez obzira iz koje partije dolazili ili da li su članovi stranaka, u periodu od dvije godine uspjela da postigne najširi društveni konsenzus koji bi Crnu Goru snažno poveo putem ekonomskog, političkog, instutucionalnog i moralnog preporoda«, naveo je Medojević.

Analitičar Centra za demokratiju i ljudska prava Miloš Bešić rekao je da novoosnovana partija Pokret za promjene ima dobar potencijal, a njen rejting bi mogao da raste, budući da vlast i opozicija u Crnoj Gori imaju birače koji predstavljaju takozvano meko tijelo.

On je podsjetio na istraživanje CEDEM-a, koje pokazuje da je realna podrška građana Grupi za promjene iz koje je Pokret iznikao do 15 odsto od ukupnog biračkog tijela, navodeći da to ukazuje na dobar potencijal novoosnovane političke partije.


XS
SM
MD
LG