Linkovi

Izrael napao infrastrukturne objekte u južnom Libanu: aerodrome, autoputeve i vojne baze


Izrael je pojačao napade na Liban, gađajući ciljeve u Bejrutu i širom zemlje. U današnjim vazdušnim udarima ubijeno je najmanje 32 Libanaca, većinom civila. Izraelski napadi započeli su u sredu a od tada je život izgubilo oko 100 Libanaca. Na udaru Izraela po prvi put su se našli luka u Bejrutu i grad Tripoli. Izrael je takodje bombardovao zgrade koje koriste ekstremisti Hezbolaha i Hamasa u Bejrutu i Balbeku. Govoreći na libanskoj televiziji, premijer Fuad Sinjora nazvao je Izral «zločinačkom mašinom» koja sprovodi kolektivnu kaznu nad Libanom. On je apelovao na UN da posreduju kako bi odmah došlo do prekida vatre. Hezbolah je danas ispalio rakete na nekoliko izraelskih gradova, uključujući i Tiberiju na Galilejskom jezeru. Izraelska ofanziva započela je nakon što je Hezbolah u sredu zarobio dva izraelska vojnika.

Istovremeno, Izrael je nastavio napade u Pojasu Gaze, u kojima je danas poginulo dvoje, a ranjeno najmanje osam Palestinaca. Jedan palestinac stradao je u napadu na, kako Izrael tvrdi, fabriku raketa u Gaza Sitiju, i u tom napadu je prema informacijama iz službe hitne pomoći, ranjeno najmanje osam osoba, među kojima ima i dece. Drugi palestinac stradao je u centralnom delu Gaze, u napadu koji je izveo izraelski helikopter. U ostalim izraelskim napadima, pogođeni su jedan mos u centralnom delu Gaze i kancelarije ministarstva ekonomije, kojim rukovodi Hamas. To je još jedna u nizu vladinih zgrada, koja je uništena od kada je Izrael 28. juna započeo ofanzivu u Gazi, u kojoj je do sada stradalo oko 80 Palestinaca.

Generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa, izjavio je da je mirovni proces na Bliskom istoku mrtav. On je to rekao na hitnom sastanku ministara spoljnih polsovca arapskih zemalja u Kairu povodom izraelske ofanzive na Liban i Pojas Gaze. Musa je dodao da ministri pozivaju SB UN da interveniše kako bi odmah okončali sukobi. SAD, Francuska i neke druge zemlje prave planove da evakuišu svoje građane iz Libana. Američki zvaničnici saopštili su da će Amerikanci iz Libana biti prebačeni na Kipar, dok su francuske vlasti najavile da će poslati svoje avione i brodove kako bi pomogli svojim državljanima da pobegnu od borbi. Nekoliko hiljada Francuza živi u Libanu, koji je do 1940-ih godina bio pod admisnistrativnom upravom zvaničnog Pariza. Evakuaciju svojih građana iz Libana započela je Italija.


XS
SM
MD
LG