Linkovi

Zalmaj Halilzad: Sektaško nasilje ostaje značajan izazov


Američki ambasador u Iraku, Zalmaj Halilzad, nastojao je da iznese pozitivne stvari u proceni situacije u Iraku pred senatskim Odborom za odnose sa inostranstvom. Ambasador je ipak rekao da sektaško nasilje ostaje «značajan izazov».

U svedočenju pred senatskim Odborom za odnose sa inostranstvom, ambasador Halilzad je rekao da Amerikanci imaju razlog za, kako se izrazio, «strateški optimizam» u pogledu Iraka, uprkos nastavljanju sektaškog nasilja. On je pomenuo i veće političko učešće manjinskih sunita, koji su bojkotovali izbore u januaru 2005, a rekao je i da su se pojedine pobunjeničke organizacije uključile u borbu protiv terorista iz inostranstva.

«Otvorio se jaz između iračke sunitske pobune i Al kaide i nepomirljivih elemenata, kao što pokazuje to što neke pobunjeničke grupe nude da dostave podatke ili učestvuju u operacijama protiv terorista. Ključne zemlje u regionu, isto kao i međunarodna zajednica, ponovo procenjuju svoje izlede u pogledu budućnosti Iraka i sve više i više izlazi na videlo da će nova vlada biti uspešna i odlučuju da povećaju svoje civilno prisustvo u Iraku.»

Ipak, američki ambasador je priznao da ima i razloga za strepnju.

«Teroristi se prilagođavaju koristeći iračke sektaške nedostatke i sektaško nasilje sada postaje značajan izazov za iračku budućnost. Bezbednosna situacija u Bagdadu je i dalje izuzetno teška, s obzirom da je prestonica postala žiža terorističkog i sektaškog nasilja. Nekoliko država, naročito Sirija i Iran, nastavljaju da učestvuju u akcijama destabilizacije Iraka, obezbeđujući utočište, obuku, oružje i finansiranje ekstremista koji se bore protiv nove vlade.»

Ambasador Halilzad je početkom nedelje već odbio da okarakteriše nasilje u Iraku kao početak građanskog rata. Juče je međutim ostavio otvorenu mogućnost da situacija prevazilazi sektaški sukob. Ipak, Halilzad je ponovo odbacio zahteve da se američke trupe odmah vrate, ustvrdivši da bi to moglo da destabilizuje i region i svet.

XS
SM
MD
LG