Linkovi

Liban optužje Izreal za ”varvarsku agresiju“ a Izrael Liban za zaštitu terorista


Liban je vojnu ofanzivu Izraela nazvao ”varvarskom agresijom“ i pozvao Savet bezbednosti UN da proglasi prekid vatre. Izreal je odbacio kritike i optužio Liban da skriva teroriste.

Liban je zatražio vanredno zasedanje Saveta bezbednosti dok su izraelski avioni već treći uzastopni dan bombardovali baze na libanskoj teritoriji za koje veruje da pripadaju teroristima. Obraćajući se Savetu bezbednosti preko prevodioca, specijalni izaslanik Libana, Nuhad Mahmud, optužio je izraelske snage da vrše agresiju i smišljeno napadaju civile.

“Savet bebednosti se danas sastaje u senci rasprostranjene varvarske agresije koju Izrael sprovodi protiv moje zemlje, Libana, uništavajući infrastrukturu i sejući smrt medju nedužnim civilima. Ono što Izrael sprovodi su agresija i devastacija sa ciljem da se Liban baci na kolena svim mogućim sredstvima.”

Libanski zvaničnik je apelovao na Savet bezbednosti da neodložno zaustavi izraelsku ofanzivu. Izraelski ambasador u UN, Den Gilerman, oštro je odbacio optužbe Libana rekavši da Liban snosi odgovornost za davanje dozvole pripadnicima Hezbolaha, koje podržava Iran, da koriste libansku teritoriju kao bazu za vršenje napada na Izrael.

“Mnoge rakete dugog dometa, koje su pogodile izraelske gradove, ispaljene su iz privatnih porodičnih kuća u kojima je jedna prostorija odvojena za lansiranje raketa. Znači porodica koja u takvoj kući živi je domaćin tih raketa. To je samo još jedan primer ciničnog, brutalnog načina na koji Hezbolah koristi civile kao živi štit, ne hajući ni malo za ljudske živote.”

Dan pošto su SAD stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom je trebalo da se osude akcije Izraela u Gazi, američki ambasador u UN, Džon Bolton, otvoreno je optužio Siriju i Iran za eskalaciju nasilja.

“Već decenijama je dobro poznato da Iran pruža podršku i finansijsku pomoć Hezbolahu. Pozivamo Siriju i Iran da obustave podršku terorističkim grupama, posebno Hezbolahu i Hamasu.”

Savet bezbednosti je izdao kratko saopštenje posle današnjeg sastanka da očekuje izveštaj od diplomatske delegacije na visokom nivou koju je u krizni region uputio generalni sekretar UN Kofi Anan. Delegaciju čine najviši politički savetnici generalnog seketara. Prema rečima diplomata u Savetu bezbednosti, za sada nije planirana nikakva dodatna akcija.


XS
SM
MD
LG