Linkovi

Juventus bar dve sezone u Seriji B, Milan ostao u Seriji A


Skandal u vezi sa nameštanjem fudbalskih utakmica, koji već dugo potresa Italiju, konačno je dobio epilog. Šampion Juventus izbačen je iz Serije A i sledeće sezone takmičiće se u Seriji B, a torinskom velikanu biće oduzete i poslednje dve titule prvaka Italije.

U drugu ligu prebačeni su i Lacio i Fiorentina, dok jedino Milan ostaje u Seriji A, ali će novu sezonu početi sa -15 bodova i neće moći da se takmiči u Ligi šampiona! Naravno, iz Lige šampiona izbačen je i Juventus, dok se Lacio u Fiorentina neće takmičiti u Kupu UEFA.

Juventus će novu sezonu Serije B početi sa -30 bodova, tako da sasvim sigurno u nižem rangu takmičenja ostaje dve sezone. Lacio će biti kažnjen sa -7, dok će Fiorentina startovati sa –12 bodova. Klubovi imaju rok od tri dana da se žale Državnom sudu, a italijanska fudbalska federacija konačan spisak učesnika evrokupova mora da pošalje UEFA-i do 25. jula.

Čak 13 igrača italijanske reprezantacije, koja je pre nekoliko dana osvojila titulu prvaka sveta u Nemačkoj, igra za klubove umešane u skandal, od toga petorica za Juventus, plus internacionalci Patrik Vijera, Lilijan Tiram, David Trezege, Pavel Nedved i Zlatan Ibrahimović. Za sada još nije poznata nihova dalja sudbina, kao ni ko će od igrača biti krivično gonjen. Tužilac Stefano Palaci takođe je podneo krivične prijave protiv 26 ljudi umešanih u nameštanje utakmica Serije A.

XS
SM
MD
LG