Linkovi

Širak se pridružio evropskim osudama izraelskih napada na Liban


Francuski predsednik Žak Širak izjavio je da Izrael u napadima na Liban po svemu sudeći namerno pokušava da uništi njihovu infrastrukturu. Evropska unija je odlučila da pošalje svog šefa diplomatije u region i pokuša da okonča krizu.

U intervjuu na dan pada Bastilje, predsednik Žak Širak pridružio se Evropskoj uniji u osudi izraelskih napada na Liban, koje je nazvao disproporcionalnim. On je takođe osudio Hamas i ekstremističku šiitku grupu Hezbolah, koju podržava Iran, zbog – kako je rekao – neodgovornog i neprihvatljivog ponašanja. Dve grupe su zarobile nekolicinu izraelskih vojnika, što je dovelo do izraelskih napada na Liban i palestinske teritorije. S druge strane, Hezbolah je takođe ispalio nekoliko raketa na Izrael.

Međutim, predsednik Širak nagovestio je da su izraelski napadi na Liban po svemu sudeći namerno usmereni na uništenje infrastrukture te zemlje.

«Izraelski napadi za cilj imaju libansku opremu, njegove puteve, telekomunikacije, energetski sektor i aerodrom. Zbog čega», zapitao se Širak.

Evropska unija šalje svog šefa diplomatije Havijera Solanu u region kako bi pokušao da smiri situaciju. Širak je takođe rekao da je razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih Nacija, Kofijem Ananom u vezi sa slanjem misije UN na Bliski istok, u cilju smirivanja situacije. On je predložio da bi Ujedinjene nacije trebalo da uspostave bezbednosnu zonu na izraelsko-libanskoj granici.

Francuski predsednik odbio je da direktno optuži Iran, koji ima uticaj na Hezbolah, da pokušava da rasplamsa krizu, iako neki smatraju da se Teheran meša u ovu situaciju, kako bi odvukao pažnju od zastoja u pregovorima sa Zapadom, oko svog nuklearnog programa. Širak je međutim, indirektno kritikovao Iran.

«Ne želim da izvodim definitivan zaključak», rekao je francuski predsednik, «ali imam osećaj, da ne kažem - ubeđen sam, da se Hamas i Hezbolah nisu potpuno sami odlučili na ovaj korak. Zato sam uveren da postoji podška ove ili one zemlje».

Širak je uporedio trenutnu krizu na Bliskom istoku sa sličnom krizom oko Iraka u mesecima pred početak rata.


XS
SM
MD
LG