Linkovi

Posle Vašingtona i Njujorka predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica u Briselu


Posle Vašingtona i Njujorka, gde je razgovarao o budućnosti Kosova, srpski premijer Vojislav Koštunica u Briselu moraće u Briselu da ponudi uverljive dokaze da će njegova Vlada da uhapsi haškog begunca Ratka Mladića kako bi se nastavili pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji.

Zbog toga što se u Beogradu i dalje povremeno plasiraju informacije da je nastavak pregovora sa Evropskom uijom moguć bez hapšenja generala Mladića, evropski komesar za nauku Janez Potočnik ponovio je stav Unije da bez izručenja tog haškog optuženika nije moguće nastaviti pregovore o evropskim integracijama Srbije. Povodom Akcionog plana za hapšenje Ratka Mladića koji će u ponedeljak briselskoj administraciji predstaviti premijer Vojislav Koštunica, evropski komesar Janez Potočnik rekao je da je akcioni plan veoma važan, ali je akcija važnija od plana.

Vlasti u Srbiji i dalje kao da ignorišu upozorenja Evropske unije. Ministar finansija Mlađan Dinkić, ne deli mišljenje komesara Potočnika i kaže da je plan neophodan preduslov da bi se došlo do rezultata i da će kvalitet tog rezulata itekako uticati na buduće evropske integracije Srbije.

Kao dokaz da je Vlada Srbije ozbiljno počela da primenjuje akcioni plan trebala bi, pred odlazak premijera Koštunice u Brisel, da posluži i vest da je Tužilaštvo podiglo optužnice protiv desetoro pomagača haškog begunca Ratka Mladića koji su okrivljeni da su krili i na druge načine pomogli da on ne bude otkriven.


XS
SM
MD
LG