Linkovi

Mesić: Hrvatska sa Crnom Gorom želi da razvija najbolje dobrosusjedske odnose


Privremeno rješenje granice na moru između Crne Gore i Hrvatske dobro funkcioniše, a kada će početi traženje konačnog zavisi od obje strane, ocijenili su u Podgorici hrvatski i crnogorski predsjednik Stjepan Mesić i Filip Vujanović.

Mesić je kazao da je Hrvatska zadovoljna što problem Prevlake "nije kao nekada", da u pogledu Crne Gore nema nikakvih incidenata i da postojeće privremeno rješenje granice na moru veoma dobro funkcioniše.

“Ukoliko sadašnji model dobro funkcioniše, neka bude tako, dok ne svorimo klimu i vrijeme da idemo na konačno rješenje”, rekao je Mesić crnogorskim medijima.

Vujanović je naglasio da "privremenom rješenju treba dati još vremena, s obzirom na to da funkcioniše na dobro i jedne i druge države". I crnogorski predsjednik ostavio je mogućnost da to bude i konačno rješenje.

Na pitanje šta će biti promijenjeno obnavljanjem crnogorske nezavisnosti u vezi sa pitanjem Prevlake i morske granice sa Hrvatskom, Mesić je podsjetio da je pitanje kopnenih granica definitivno riješeno još sa bivšom Državnom zajednicom.

Hrvatski predsjednik poručio je da njegova država sa Crnom Gorom «želi da razvija najbolje dobrosusjedske odnose, zato što postoji volja i na jednoj i drugoj strani».

Aktuelna crnogorska zalaganja u pravcu jačanja bezbjednosnih prilika u regionu naišla su na puno razumijevanje i podršku njemačkih parlamentaraca.

Crnogorski ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović primio je u Podgorici delegaciju njemačkog Parlamenta.

Posebno je bilo riječi o odnosima Crne Gore sa susjedima, u pravcu izgradnje bezbjednosnih odnosa u regionu i ubrzanja procesa prema evro-atlantskim integracijama.

XS
SM
MD
LG