Linkovi

Ahtisari: Slede razgovori srpskih i kosovskih lidera u Beču, 24. jula


Na sastanku u Savetu bezbednosti UN iza zatvorenih vrata, kome su prisustvovali premijer Srbije Vojislav Koštunica, predsesdnik Kosova Fatmir Seidiju i specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari je izvestio o njegovim nastojanjima.

Obraćajući se novinarima Ahtisari je rekao da će organizovati sastanak albanskih i srpskih pregovarača na, do sada najvišem nivou, sa ciljem da se umanje velike raznlike u stavovima.

«Cilj sastanka je da se, prvi put do sada, liderima obe strane pruži prilika da iznesu svoje stavove o rešenju pitanja statusa, a posle ćemo, kada se razlike u gledištima smanje, nastaviti razgovore o rešavanju tehničkih pitanja», rekao je Ahtisari.

Premijer Vojislav Koštunica je izneo pred Savetom bezbednosti poznati stav Srbije da nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, a predsednik Kosova Seidiju je rekao da većinsko stanovništvo na Kosovu neće pristati na kompromis u vezi sa nezavisnošću Kosova.

Zapadne zemlje su objavileda će najverovataniji ishod pregovora o statusu Kosova, do kraja godine, biti neka vrsta nezavisnosti, ali Rusija, članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, protivi se oročavanju i nametanju rešenja za Kosovo. To je posle sastanka potvrdio i ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitali Ćurkin.

"Saopštio sam da ne verujem da međunarodna zajednica ima legalno, političko ili moralno pravo da nametne Srbiji rešenje ovog pitanja. Jedino stabilno rešenje, jedino pravo rešenje kako za regionalnu tako i globalnu stabilnost je dogovor dveju zainteresovanih strana," istakao je ambasador Ćurkin.

Diplomate u Ujedinjenim nacijama su rekle da će na pregovore o statusu Kosova u Beču biti pozvani premijer Srbije Koštunica i predsednik Boris Tadić kao i njihove kolege sa Kosova predsednik Seidiju i premijer Agim Čeku. Predstavnik Martija Ahtisarija je rekao da bi razgovori u Beču mogli da počnu 24. jula.

XS
SM
MD
LG