Linkovi

Otvoren 1768 km dug naftovod koji povezuje Azerbejdžan i tursku luku Čejhan


Danas je zvanično otvoren 1768 kilometara dug naftovod koji povezuje Azerbejdžan i tursku luku Čejhan na obali Sredozemnog mora, preko gruzijske prestonice Tbilisija. Taj projekat koji ima podršku SAD sačinjen je pre 10 godina kako bi se olakšalo snabdevanje zapadnog tržišta i zaobišla Rusija.

Lideri Turske, Gruzije i Azerbejdžana, zajedno sa ministrima i ostalim zvančnicima, prisustvovali su ceremoniji otvaranja 4 milijarde dolara vrednog naftovoda dužine 1768 kilometara, od Azerbejdžana, preko Gruzije do Turske. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je puštanje u rad linije poznate kao Baku-Tbilisi-Čejhan strateški dogadjaj koji bi mogao da promeni sliku regiona. Predsednik Gruzije, Mihail Saakašvili, rekao je da ovaj trenutak obeležava, kako je nazvao, stvarnu nezavisnost Gruzije. Posmatrači ocenjuju da završetak ovog naftovoda predstavlja jednu od retkih pobeda američke spoljne politike u regionu. Uporna američka administracija lobirala je snažno za Baku-Tbilisi-Čejhan naftovod koji slabi ruski monopol nad izvozom nafte i gasa iz bivših sovjetskih republika. Naftovod takodje utvrdjuje ulogu ključnog NATO saveznika Turske, kao glavne energetske veze izmedju istoka i zapada.

Još jedna prednost naftovoda je da će najverovatnije pomoći da se ograniči rastući saobraćaj tankera za naftu kroz bosforski moreuz. Turski zvaničnici kažu da tankeri postaju značajna pretnja po okolinu i bezbednost ekonomskoj prestonici zemlje - Istanbulu. Britanska naftna kompanija Britiš Petroleum je glavni partner u konzorcijumu koji će upravljati naftovodom. Očekuje se da će puni kapacitet, od jednog miliona barela nafte dnevno, biti dostignut do 2008. godine. Kazahstan je nedavno saopštio da bi deo svojih velikih rezervi u nafti mogao da transportuje ovim naftovodom što bi doprinelo njegovoj profitabilnosti. Turska očekuje da će zaraditi oko 300 miliona dolara godišnje od naplate tranzitne takse. Terminal u Čejhanu, na jugu Turske, ujedno je i terminal za dvostruki naftovod koji vodi od iračkih naftnih polja u Kirkuku do ove turske luke, a koji povremeno sabotiraju irački pobunjenici.

XS
SM
MD
LG