Linkovi

Zidan se izvinio, ali se ne kaje zbog udaranja Materacija


Kapiten fudbalske reprezentacije Francuske Zinedin Zidan izvinio se zbog toga što je namerno udario Marka Materacija tokom finalne utakmice Mondijala u Nemačkoj, ali i dodao da ga je Italijan uvredio. Dopisnik "Glasa Amerike", Liza Brajant, izveštava iz Pariza da bi Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) mogla da oduzme Zidanu trofej namenjen najboljem igraču Svetskog prvenstva.

Zidan se izvinio tokom televizijskog intervjua u sredu uveče, tri dana posle poraza Francuske u finalu Svetskog kupa u Berlinu. Malo je onih koji ne znaju da je Francuz glavom udario Materacija u grudi, svega nekoliko minuta pre kraja utakmice, za koju je prethodno najavio da će mu biti - poslednja u karijeri.

Tokom intervjua na televiziji "Kanal Plus", Zidan je rekao da ga je Materaci vukao za dres. Kada mu je Francuz rekao da prestane to da radi, Materaci je, prema Zidanovim rečima, izrekao niz uvreda na račun njegove majke i sestre, a zatim ih nekoliko puta ponovio. Fudbaler madridskog Reala izvinio se, jer su ono što je uradio, putem TV prenosa, mogle da vide milijarde ljudi, ali je istakao da ne žali zbog svog postupka. U međuvremenu, Materaci je priznao da je uvredio Zidana, ali je odbacio glasine da ga je nazvao "prljavim teroristom".

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) još ispituje incident, a njen predsednik Sep Blater u sredu je rekao da bi Zidan mogao da ostane bez trofeja za najboljeg igrača turnira, ukoliko FIFA utvrdi da se poneo nesportski. Uprkos isključenju, Zidan je i dalje heroj u Francuskoj. Poslednje ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da mu je 61 odsto sugrađana oprostilo incident, a francsuki predsednik Žak Širak pohvalio ga je zbog partija koje je pružio u Nemačkoj i uloge koju je imao kao vođa francuskog tima tokom šampionata.

XS
SM
MD
LG