Linkovi

Vujanović: Crna Gora ponosna na prijateljstvo sa bivšim YU republikama


Crna Gora je ponosna na prijateljstvo sa bivšim jugoslovenskim republikama, sada nezavisnim državama, i njegovaće ga kao svoju posebnu vrijednost, kazao je predsjednik Filip Vujanović povodom praznika - Dana državnosti Crne Gore

Crnogorski predsjednik je govorio na svečanom prijemu, povodom 13. jula - Dana državnosti, kojem su prisustvovali predstavnici političkog, kulturnog, naučnog, privrednog i javnog života, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora u Podgorici i Beogradu, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.
Među gostima, u vili Gorica, bili su predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Stjepan Mesić.

Vujanović je podsjetio da je 13. jul najvažniji datum u istoriji Crne Gore jer je na taj dan na Berlinskom kongresu, 1878. godine, Crna Gora dobila međunarodno priznanje, a istog datuma 1941. godine, u antifašističkom ustanku, počela je obnova izgubljene crnogorske državnosti.

Vujanović je istakao da je vraćanjem nezavisnosti ispunjen veliki istorijski dug, nakon što je "bez bojnog polja i mirovnih konferencija i demokratskim izjašnjavanjem obnovljena crnogorska država", čime je istovremeno preuzeta i velika odgovornost.

Predsjednik Srbije Boris Tadić nakon svečanosti u vili Gorica ocijenio je da odnosi Srbije i Crne Gore idu na bolje i realno se sagledavaju interesi obje države.

"Ne hrli se u lažno bratstvo, nego se prvo sagledavaju interesi, diskutuje se o njima i potom poštižemo sporazume", kazao je Tadić u Podgorici.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) zadovoljna je načinom i tempom odvijanja procesa razdruživanja sa Srbijom, što ima pozitivan uticaj na stabilnost i izgradnju povjerenja u regionu.

To je saopšteno nakon sastanka crnogorskog premijera Mila Đukanovića sa delegacijom OEBS-a, koju je predvodio generalni sekretar Mark Peren de Brišanbo i specijalni izaslanik predsjedavajućeg te organizacije Pjer Ševalije, koji se nalaze u posjeti Crnoj Gori povodom obnove nezavisnosti i proslave Dana državnosti.

Povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore, predsjedniku Vujanoviću čestitali su predsjednici Ruske Federacije Vladimir Putin, Austrije Hajnc Fišer, Bugarske Georgi Parvanov, Makedonije Branko Crvenkovski i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić.

XS
SM
MD
LG