Linkovi

SAD uložile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti o izraelskoj ofanzivi


SAD uložile su veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a kojom se osudjuje izraelska ofanziva protiv palestinskih ekstremista u pojasu Gaze. Za rezoluciju je glasalo 10 članica, SAD su bile protiv, a četiri zemlje su bile uzdržane. Objašnjavajući negativni glas SAD, američki ambasador u UN, Džon Bolton, opisao je tekst rezolucije kao «neizbalansiran, preuranjen i prevazidjen». On je rekao da se nacrtom rezolucije zahtevi upućuju jednoj strani u bliskoistočnom knfliktu, ali ne i drugoj. Kao stalna članica Saveta bezbednosti, SAD mogu da ulože veto na svaku rezoluciju, što to su i u ranijim navratima i činile da bi zaštitile svog saveznika – Izrael. Sponzor nacrta rezolucije bio je Katar, koji je optužio Izrael za «nesrazmernu upotrebu sile». Dokumentom je traženo izraelsko povlačenje iz Gaze, ali su i pozvani palestinski ekstremisti da puste na slobodu zarobljenog izraelskog vojnika.

Izraelske vojne vlasti najavile su da su spremne da u svakom trenutku napadnu na bilo kom dijelu teritorije Libana ako gerilci Hezbolaha i dalje budu napadali Izrael.

Izraelska vojska blokirala je Liban napadima iz vazduha, sa mora i sa kopna, uključujući i bombardovanje međunarodnog aerodroma u Bejrutu.

Ministar odbrane Amir Perec rekao je da Izrael neće dozvoliti da gerilci Hezbolaha ponovo zauzmu položaje u južnom Libanu.

Perec je rekao da bi duž granice trebalo da budu raspoređeni Libanski vojnici – što je vlada u Bejrutu do sada odbacivala kao opciju.

Izrael istovremeno nastavlja i napade u Pojasu Gaze – u kojima su uništene kancelarije palestinskog ministra inostranih poslova, Mahmuda Zahara, visokog zvaničnika vladajućeg radikalnog pokreta Hamas.

Predsjednik SAD Džordž Buš rekao je danas nakon sastanka sa kancelarkom Angelom Merkel u Njemačkoj da Izrael ima pravo da se brani.

XS
SM
MD
LG