Linkovi

Buš: Izrael ima pravo da se brani


Predsjednik Buš brine da bi izraelsko bombardovanje aerodroma u Bejrutu moglo da oslabi vladu Libana, ali američki predsjednik podržava pravo Izraela da se brani i poziva sirijskog lidera Bašara al-Asada da pomogne oslobađanje otetih izraelskih vojnika. Dopisnik Glasa Amerike Skot Sterns prati predsjednika koji se u Njemačkoj sastao sastao sa kancelarkom Angelom Merkel.

Predsjednik Buš i njemački kancelar Angela Merkel pozvali su danas da se okonča najnoviji talas nasilja na Bliskom istoku, da se oslobode oteti izraelski vojnici i prestanu raketni napada na Izrael.

Predsjednik Buš je gerilce Hezbolaha koji su izazvali sukobe u Libanu nazvao "teroristima koji žele da zaustave napredak mira", naglasivši istovremeno da Izrael ima pravo da se brani.

Predsjednik SAD je rekao da brine da bi izraelsko bombardovanje aerodroma u Bejrutu moglo da oslabi vladu libanskog premijera Fuada Siniore.

"Moja najveća briga je da li će izraelska akcija oslabiti Siniorinu vladu. Demokratija u Libanu je važan činilac u uspostavljanju mira u regionu."

Predsjednik Buš dodao je da bi i susjedna Sirija, najveći podržavalac Hezbolaha, "morala da odgovara za svoju ulogu u tekućoj krizi".

"Sirija mora da odgovara, jer pruža utočište militantnom krilu Hamasa. Hezbolah je aktivan u Siriji i činjenica je da, ako zaista želimo da se situacija smiri, izraelski vojnici moraju da budu oslobođeni. a predsjednik Asad mora da pokaže da kao lider želi da doprinese miru"

Predsjednik Buš i njemačka kancelarka pojavili su se na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka koji je planiran mnogo prije eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

Na pitanje da prokomentariše kritike koje je na račun izraelskog bombardovanja aerodroma u Bejrutu upuitila Francuska, njemačka kancelarka je kazala da je nasilje eksaliralo nakon upada na Izraelsku terirotiju.

"Takvi upadi, baš kao i otmice vojnika nisu prihvatljive. Sve strane u sukobu, očigledno, moraju adekvatno odgovoriti, ali ja ne želim da but se granica između onoga što je izazvalo sukob i reakcije na to zamagljuje», kazala je Angela Merkel.

Buš iz Njemačke odlazi u petak u Rusiju, gdje će se sa predsjednikom Vladimirom Putinom sastati uoči subotnjeg samita G8 u Sankt Petersburgu.

Buš i Merkel razgovarali i o krizi u vezi sa iranskim nuklearnim programom

Na konferenciji za novinare oni su naglasili da i dalje veruju da je tu krizu moguće rešiti diplomatskim putem. Predsednik Buš je ukazao da Iran greši ako smatra da će odugovlačenje umanjiti rešenost medjunarodne zajednice.

«Mislim da oni odugovlače u uverenju da ćemo izgubiti strpljenje ili da će vremenom drugi interesi doći do izražaja. Ali, mislim da će biti razočarani. Koalicija je mngo čvršća nego što misle.»

Govoreći preko prevodioca, kancelarka Merkel je rekla da je paket mera koje su ponudjene Iranu suštinski predlog i da je u interesu Irana, ali da će, ukoliko Teheran ne odgovori uskoro, medjunarodna zajednica preduzeti koordinisanu diplomatsku akciju.

«Čekali smo strpljivo da Iran prouči ponudu. Do sada nismo dobili nikakvu pouzdanu reakciju, a za nas je preduslov za razgovore uvek bio – obustava obogaćivanja uranijuma,» rekla je Merkel.

Rusija i Kina se protive ekonomskim sankcijama protiv Irana, a predsednik Buš kaže da će on i kancelarka Merkel pokrenuti to pitanje i na samitu Grupe osam u Sankt Peterburgu.

«Važno je da Angela i ja razgovaramo sa Vladimirom Putinom što ćemo učiniti na samitu Grupe osam - da nastavimo da ga podstičemo da nam se pridruži i da zajedno Irancima jasno i glasno kažemo - ne šalimo se - ovo je ozbiljno pitanje. Svet je jedinstven u insistiranju da vi ne dodjete u posed nuklearnog oružja.»


XS
SM
MD
LG