Linkovi

Predsednici Srbije, Hrvatske i Slovenije u Podgorici povodom Dana državnosti Crne Gore


U Podgorici se večeras, uoči sutrašnjeg Dana državnosti Crne Gore 13. jula održava svečani prijem za strane zvaničnike, diplomate i ugledne ličnosti javnog i političkog života. Tim povodom u Podgorici borave predsjednici Srbije, Hrvatske i Slovenije: Boris Tadić, Stjepan Mesić i Janez Drnovšek.

Suočavanje sa istinom o prošlosti, što uključuje i vrijeme raspada bivše jugoslovenske federacije, nezaobilazan je uslov za uspješno realizovanje puta u budućnost, ocijenili su danas crnogorski i hrvatski predsjednici Filip Vujanović i Stjepan Mesić.

U zajedničkoj izjavi, poslije današnjih razgovora u Podgorici, oni su istakli da odgovornost za ratne zločine počinjene na bilo kojoj strani može biti samo individulana.

"Saradnjom sa Haškim sudom najdjelotvornije se suprostavljamo pogubnoj tezi o kolektivnoj krivici naroda", navode Vujanović i Mesić. Dva predsjednika su istakla se da su strateški ciljevi Crne Gore i Hrvatske mir, stabilnost i napredak.

Ističe se da će saradnja Crne Gore i Hrvatske biti usmjerena isključivo na zadovoljavanje i unaprjeđivanje interesa i potreba svih građana dviju država.

Dobri odnosi Crne Gore i Hrvatske na najbolji način doprinose stabilnosti regiona i njegovoj integraciji u savremene međunarodne odnose, ocijenili su crnogorski premijer Milo Đukanović i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

On je odao priznanje Đukanoviću za konstruktivno i uspješno vodjenje regionalne politike u višegodišnjem periodu.

Crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću danas je dodijeljeno priznanje hrvatsko-crnogorskog međudržavnog Savjeta "Valtazar Baldo Bogišić" za doprinos razvoju Crne Gore kao savremene demokratske i nezavisne države.
Jedan od osnivača Savjeta, reditelj Veljko Bulajić rekao je da je Đukanović učinio mnogo na približavanju Crne Gore i Hrvatske. Đukanović je kazao da je počastvovan što je dobio nagradu koja nosi ime Valtazara Bogišića, nekadašnjeg crnogroskog ministra pravde:

"Kada je Crna Gora postala nezavisna treba da se sjetimo svih koji su svoje ime ugradili u njenu nezaisnost. Jedan od njih je Bogišić", kazao je Đukanović.

Čestitajući građanima Crne Gore vraćanje državne nezavisnosti, predsjednik Slovenije Janez Drnovšek najavio je pomoć svoje države Crnoj Gori:

"Sada slijedi put Crne Gore u EU. Slovenije će tu pružiti pomoć Crnoj Gori na ekonomskom i svim ostalim nivoima, kako stručnu, tako i pomoć u preskakanju nekih stepenica i zapreka na tom putu, kao i svaku drugu pomoć koja je potrebna za jedan tako veliki korak", rekao je Drnovšek.

U večernjim satima u Podgoricu je, treći put od izglasavanja nezavisnosti, doputovao i predsjednik Srbije, Boris Tadić.

XS
SM
MD
LG