Linkovi

U Kongresu se razmatra stav Vrhovnog suda o pravima osumnjičenih terorista


Američki zvaničnici, istupajući pred Kongresom, tvrde da politika Sjedinjenih Država u pogledu osumnjičenih terorista u pritvoru, mora da ostane fleksibilna, uprkos tome što je administracija predsednika Buša prihvatila presudu Vrhovnog suda u vezi sa vojnim tribunalima. Članovi Kongresa, vojni pravnici i eksperti, i dalje razmatraju legalne implikacije sudske odluke od 29. prošlog meseca. Vrhovni sud je presudio da glavni deo Ženevskih konvencija, Opšti član 3, koji se tiče humanog tretmana, važi i u ratu protiv Al kaide. Sudije su praktično blokirale vojne tribunale koje je uspostavila administracija predsednika Buša za suđenje osumnjičenim teroristima u američkoj pomorskoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi, istakavši da ih Kongres nije odobrio. Iako je Sekretarijat za odbranu prihvatio ovu odluku, pravnici Pentagona tvrde da Kongres ne bi trebalo da smanji fleksibilnost vojske u postupanju sa neprijateljskim borcima koji, prema dosadašnjim tvrdnjama administracije predsednika Buša, nisu bili zaštićeni Ženevskim konvencijama. Kongresmen Dankan Hanter smatra da nijedan zakon ne bi trebalo teroristima da obezbeđuje dodatna prava, uključujući i ona koja se tiču otkrivanja dokaza u okviru vojnog pravosudnog sistema.

«Preki sudovi i federalna krivična suđenja imaju posebna pravila zaštite podataka koji nisu dostupni našim vojnicima i civilima, ali hoćemo li da sada teroristima dajemo obaveštajne podatke sa ratišta? U ratno doba možda nije praktično primenjivati ista pravila koja primenjujemo na civilnim ili prekim suđenjima, našim vojnicima.»

Zamenik glavnog savetnika Sekretarijata za odbranu Denijel Del’Orto upozorava da se ne šire prava osumnjičenih terorista, uključujući i pristup vojnom pravosudnom sistemu koji je, kako kaže, strožiji od civilnih sudova.

«Puna primena pravila prekog suda bi primorala vladu da ili odustane od optužbe ili otkrije našim neprijateljima obaveštajne podatke na način koji bi kompromitovao sadašnje ili buduće vojne operacije, otkrio obaveštajne izvore i ugrozio mnoge živote. Vojne potrebe zahtevaju nešto bolje od toga.»

Vršilac dužnosti pomoćnika sekretara za pravosuđe u Kancelariji pravnog savetnika Sekretarijata za pravosuđe, Stiv Bredberi, apeluje na Kongres da pažljivo razmotri kako da nastavi u pogledu osumnjičenih terorista Al kaide.

«To ne odgovara u pogledu nacionalne politike, nije praktično u pogledu vojne realnosti, niti je predviđeno Ustavom i nije praktično u pogledu zaštite osetljivih obaveštajnih izvora i metoda zahtevati da vojna komisija prati sve procedure prekih sudova.»

Džon Hatson, bivši sudija američke Mornarice, upozorava protiv svih pokušaja zaobilaženja pravosudnih garancija za koje svi civilizovani ljudi priznaju da su neminovne.

«Ovo ne bi trebalo da bude previše teško, ili komplikovano ili prepametno. Znamo šta su te garancije. Trebalo bi da ih prihvatimo s oduševljenjem, da ih slavimo, da ih izvikujemo sa svih krovova.»

Zakonodavci u Predstavnikom domu i Senatu razmatraju bojne pravosudne mogućnosti, dodajući da su otvoreni i za predloge Bele kuće. Treći pretres o tretmanu zatvorenika se održava četvrtak u senatskom Odboru za oružane snage.

XS
SM
MD
LG