Linkovi

Pak: Proces pomirenja na Balkanu ugrožavaju odbjegli haški optuženici


Tema pomirenja na zapadno-balkansko području nije zaključena - proces pomirenja ima svoj tok ali još uvijek ne i završnicu, upozorava se iz Brisela. U tom svjetlu, sa neslaganjem se gleda na pozive za referendum u RS, koji, tvrdi se, nisu na tragu potrebnog pomirenja u BiH i regionu.

Godinama nakon sukoba na balkanskom području, tema pomirenja se nameće kao neizbježna kada je riječ o dugo očekivanoj stabilnosti ballkanskog regiona, kao jednom od ključcnih preduslova za ozbiljnije korake prema evropski integracijama. Proces pomirenja je započeo i traje- prilike su značajno promijenjene, ali još niko sa sigurnošću ne može potvrditi da je neophodni proces okončan. Naprotiv, proces je zaustavljen činjenicom da su ključni haški optuženici još uvijek na slobodi, upozorava šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, Doris Pak:

"Pomirenje još nije okončano- oprije svega, da bi se to postiglo, karadžić i Mladić moraju da budu u Hagu. Zato što im se mora suditi i moraju biti kažnjeni za to šta su uradili, ili su uradili drugi u njihovo ime. To je veoma važnio i ne bi smjelo da se zaboravi...Imam utisak da su obični ljudi voljni da žive zajedno i da poštuju jedni druge. Nekada političari manipulišu mržnjom- tako je bilo, a i danas se ponekad to dešava. Moramo da pomognemo stanovnicima regiona da to prevazidju"

U ovom svjetlu, Doris Pak je uvjerena da pozivi iz Banja Luke na referendum ne služe procesu pomirenja:

"Ne, nikako- zato što RS nikada nije ni bila republika, autonomna provincija, niti je to danas. Riječ je o BiH, a u Daytonu je to bilo samo olakšanje da Milošević može da potpiše mirovni sporazum. Zato je i stvorena. To je , dakle, dio Bosne i nije država za sebe, i zato mislim da nije korektno da se poziva na referendum. Milsim da Srbi koji žive u BiH žele da žive u BiH, a ne u Srbiji. Zašto da mijenjaju državu? Žive tamo , imaju ista prava kao i ostali i mislim da je krajnje vrijeme da gledamo BiH kao državu a ne kao vještačku tvorevinu, što nikada nije bila. Zato mislim da nije korektno od da se daju izjave o referendumu u ovo vrijeme prije izbora - na ovaj način neće steći više glasova nego da se korektno ponašaju, zato što je ljudima dosta zloupotreba i trebaju im političari koji im služe, koji će obezbijediti više zaposlenja, fabrika, koji će unaprijediti vladavinu prava kako bi ušle strane investicije- to je zadatak za svokog premijera, bez obzira kako se zove".

XS
SM
MD
LG