Linkovi

Izraelske trupe u Liban posle šest godina


Gerilci libanskog Hezbolaha su zarobili dva izraelska vojnika i ubili najmanje dva u napadu na položaje izraelskih snaga duž izraelsko-libanske granice. Dopisnik Glasa Amerike Džim Tipl izveštava iz Jerusalima da Izrael kaže da je to ratni čin i upozorava da će posledice biti vrlo bolne.

Izraelske kopnene trupe su prešle u Liban prvi put posle šest godina u traganju za dvojicom nestalih vojnika. Izraelske mornaričke i vazduhoplovne snage su takođe bombardovale ciljeve na jugu Libana. Izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da je napad Hezbolaha – ratni čin.

Olmert kaže da Izrael smatra da je Liban odgovoran za otmicu izraelskih vojnika i upozorava da će posledice napada biti bolne i dalekosežne.

Izraelski vojni zvaničnici kažu da mobilišu rezervne pešadijske jedinice koje će biti upućene na libansku granicu, što je prvi korak u okviru verovatno šire vojne operacije. Vest o zarobljavanju, koja je šokirala Izraelce, prvi put je objavljena na programu Hezbolahove televizijske mreže «Al-manar».

U saopštenju Hezbolaha se navodi da su dva mladića odvedena na bezbednu lokaciju, ali se ne pominje u kakvom su stanju. U međuvremenu, izraelske kopnene trupe su zašle dublje u Pojas Gaze, gde palestinski ekstremisti drže izraelskog vojnika koji je zarobljen pre više od dve nedelje.

Palestinski zvaničnici kažu da je u seriji izraelskih vojnih akcija u Gazi poginulo najmanje 15 ljudi, među kojima je i devet članova jedne porodice koji su poginuli kada je u izraelskom vazdušnom napadu uništena njihova kuća u Gazi.

Meta tog napada je bio ekstremista iz Hamasa, Muhamed Deif, za koga izraelske vlasti tvrde da stoji iza brojnih samoubilačkih napada u Izraelu. Navodi se da je on u tom napadu lakše ranjen.

XS
SM
MD
LG