Linkovi

Budući američki penzioneri umanjuju svoja očekivanja


Oko tri miliona Amerikanaca, medju kojima je i predsednik Buš, ove godine puni 60 godina. Radi se o takozvanoj generaciji 'bejbi bumera', rodjenoj posle Drugog svetskog rata. Pripadnici te generacije trebalo bi uveliko da se bave planovima za penzionisanje. Medjutim, izvori njihovih potencijalnih prihoda se smanjuju, pa stoga oni moraju da menjaju i svoja očekivanja.

Čitava generacija Amerikanaca rodjena tokom dve decenije posle Drugog svetskog rata počinje ove godine da puni 60 godina. Gotovo 80 hiljada njih prelazi tu granicu svakog dana. To su godine koje se obično smatraju uvodom u penziju. Medjutim, prema istraživanju Američkog udruženja penzionera, pripadnici ove generacije teško mogu da očekuju da naslede nešto od svojih roditelja. Slučaj 53-ogodišnjeg Majkla Fina je tipičan.

«Nasledio sam manje od 40 hiljada dolara. To je delom i zato što je imovinu roditelja delilo nas sedmoro,» kaže Fin.

On je, pri tom, možda i jedan od srećnika. Analitičar Američkog udruženja penzionera Džon Gist, kaže da će samo mali procenat bejbi bumera dobiti bilo kakvo nasledstvo.

«To je kao neka vrsta lutrije. Svi maštaju o tome, ali za većinu bumera se to neće ostvariti,» kaže Gist.

On dodaje da će većina bumera morati da nastavi da radi i posle uobičajene starosti za penzioniju, to jest 65 godina života i da će svoje tradicionalne izvore prihoda u penziji morati da dopunjava drugim vrstama zarade.

«To će morarti da ostvare većom štednjom, možda dužim radom i, naravno, uplatama iz penzionog osiguranja,» kaže Gist.

Udruženje penzionera navodi više činilaca kao objašenjenje smanjenog nasledstva. Mnogi bumeri potiču iz relativno velikih porodica. Prosečno, Amerikanci žive sve duže, ali su troškovi zdravstene zaštite sve veći, kako za bumere tako i za njihove ostarele roditelje. Na primer, Majkl Fin se već pomirio sa činjenicom da će morati da radi duže od uobičajene starosti za penzionisanje.

«Moraću da radim da bih mogao da platim redovne račune, kao i troškove zdravstvenog osiguranja. Mislim da neću uopšte moći da se penzionišem sve dok sam sposoban za rad,» kaže Fin.

Prema nedavnoj anketi, većina bumera očekuje da će se penzionisati u proseku u 63-oj godini života. Medjutim, dve trećine kažu da će nastaviti da rade i u penziji. Neki će raditi jednostavno da im ne bi bilo dosadno, ali će mnogi biti primorani na to da bi mogli da se izdržavaju.

XS
SM
MD
LG