Linkovi

U Iranu gotovo bez pomena prošao rok koji je odredila EU


Današnji rok je prošao gotovo bez zvaničnog pomena u Iranu. Predsednik Mahmud Ahmedinedžad je otputovao iz Teherana u Tabriz na severu zemlje, gde je održao vatreni govor – bez pomena nuklearnog spora ili nekakvog roa. Višestruki pokušaji da se dođe do izjave nekog od iranskih zvaničnika o krajnjem roku, bili su bezuspešni. Zakazana konferencija za novinare portparola Ministarstva inostranih poslova Hamida Reze Asefija, naglo je otkazana, bez objašnjenja.

Jedini zvanični pomen krajnjeg roka u samom Iranu, bio je u izveštaju zvaničnog državnog radija u kojem je navedeno da je Asefi izjavio da Evropska unija mora da ukloni, kako se izrazio, dvosmislenosti iz predloga. Dodaje se da je objasnio da se te dvosmislenosti najjasnije vide na podrčjima ekonomije i politike i miroljubive upotrebe nuklearne tehnologije. Asefi je takođe rekao da Iran neće imati nikakav konstruktivni oslonac da nastavi pregovore, ukoliko na samitu Grupe 8 koji treba da započne u Sankt Peterburgu budu preduzete bilo kakve akcije koje, kako je rekao, nisu u skladu sa pravima iranskog naroda. Iranski zvaničnici su već rekli da Teheran neće dati odgovor na predloge do kraja avgusta. Američki zvaničnici ga zbog toga optužuju da odugovlači. U zakrčenom bazaru u centru Teherana, ljudi inače podržavaju oštar stav predsednika Ahmedinedžada prema nuklearnom pitanju.

Mehdi Meškini, mladi ulični prodavac, ponavlja stav Ahmedinedžadove administracije i kaže da zemlje Zapada pokušavaju da oduzmu Iranu njegovo pravo na nuklearnu tehnologiju. Ne pominjući direktno nuklearno pitanje, predsednik Ahmedinedžad je u Tabrizu osuo paljbu na Izrael i, kako je rekao, nasilničke zapadne sile. On je upozorio sve koji podržavaju Izrael, o kojem je govorio kao o cionističkom režimu, da se pripaze sve većeg besa muslimana u regionu Bliskog istoka i celom islamskom svetu, rekavši da «taj bes neće biti ograničen na region».


XS
SM
MD
LG