Linkovi

Dobar dan za pranje veša podrazumeva sunčano vreme


Dobar dan za pranje veša podrazumeva, između ostalog, sunčano vreme kako bi se oprani veš sušio. Sada se sunčeva energija koristi i za pranje - jedna od perionica veša, ovde u Sjedinjenim državama, za grijanje vode i napajanje svojih mašina koristi upravo energiju sunca.

Za sve one koji u pranju veša vide isključivo obavezu, vlasnik perionice sa periferije Čikaga Tom Benson ima poruku. Njegova radnja koja se prostire na više od hiljadu kvardratnih mtara istovremeno je mesto za zabavu za kompletnu porodicu.

Sa 16 TV prijemnika sa HI DEF rezolucijom, fliperima, igralištem za decu čak i prostorom za ptice – perionica pruža dovoljno mogućnosti da se razonodite dok vaš veš ne bude opran. Tom Benson još kaže da je bolji i veći od svih konkurenata.

No i pored veličine i mogućnosti za zabavu, još jedan razlog mušterije privlači u Bensonovu perionicu – 36 velikih solarnih ploča na krovu, koje se koriste za zagrevanje vode.

Benson tako ostvaruje ogromnu uštedu električne energije i plaća izuzetno niske račune. Oko 800 punih mašina veša opere se svakodnevno, što podrazumeva potrošnju od oko 2.500 galona vode. Kada bi plaćao punu cenu struje ili gasa – profit bi zaobilazio Bensonov džep.

“Dok sam koristio gas za grejanje vode, dešavalo mi se da račun za gas bude gotovo jednak mesečnom prihodu, tako da nisam zarađivao. Sada mesečno uštedim i do 2 hiljade dolara”, kaže Benson.

Solarni generatori – kako kaže, obično vodu ugreju i znatno više nego što je potrebno. Benson kaže da vlasnici perioca iz svih krajeva Amerike dolaze da obiđu njegov poslovni objekat i zatraže savet. A on im kaže – Solarna energija je budućnost...

XS
SM
MD
LG