Linkovi

Blistavo-beli zubi bez «ukrasa» najbolji i najzdraviji osmeh


Dok je osmeh u kome «zablješti» po koji dijamant na zubima nova moda u svetu repa i hip-hopa, zubari upozoravaju pacijente da su blistavo-beli zubi bez takvih «ukrasa» - najbolji i najzdraviji osmeh.

Zvezde repa uticale su na sleng, modu, kulturu, i još nešto zbog čega današnji zubari škrguću zubima a to su specijalno pravljene navlake za zube od kojih su neke ukrašene i dijamantima. Zovu se «grillzs» a mogu da se skidaju, ili pak da bud ugradjene u zube. Reperi Lil John, Flava Flav i Paul Wall vole da pokažu svoj zubni nakit. A baš kao što fanovi ovih pevača imitiraju njihovo oblačenje oni slede i njihov primer kada je reč o protetici.

«Ako gledate video spotove, videćete da «grilz» baš dobro stoje nekim ljudima.»

Kevin Džastis prodaje ovakve ukrase. On kaže da je moda nastala prošle godine nakon što su Neli i Pol Vol napisali pesmu o njima.

«Pol Vol i Neli su zajedno snimili pesmu «Grillz», i to je potpuno proslavilo takvu protetiku koja je i pre bila popularna.»

Ovakvi ukrasi mogu da koštaju i do 20.000 dolara u zavisnosti od toga koliko zlata, platine ili dragog kamenja sadrže. Medjutim, Ketlin Rot, predsednica Američke zubarske asocijacije, kaže da ljudi treba da odole tom hiru.

«Mladi misle da je to moderno, i da pokazuju odredjeni stav, ali zapravo mogu da ozbiljno oštete donju vilicu. Ako nosite navlake na gornjim zubima, lako možete da okrnjite donje zube. Možete da prilično povredite svoje desni, a i oralna higijena postaje komplikovana sa metalom u ustima.»

Prema rečima savetnika Američke zubarske asocijacije, Meta Mesine, zubari su najviše zabrinuti upravo zbog higijene.

«Jedan od najvećih problema su bakterije i hrana koja je zarobljena ispod navlaka, što može da iritira desni i dovede do infekcije. Takodje one mogu da izazovu povlačenje desni, a zubu se zbog takve navlake smanjuje koštana potpora.»

«Grilz» se personalizovano prave na osnovu otiska zuba, a nisu sve takve navlake i skupe. Prema mišljenju doktora Mesine, to i jeste deo problema.

«Pošto taj nakit ne prave zubari mi ne znamo kakav se materijal koristi prilikom izrade», kaže Mesina.

Stoga, osim kvarenja i pucanja zuba, i oboljenja desni, «grillz» mogu da izazovu i alergijsku reakciju. Doktor Mesin upozorava da oni koji ih nose treba da budu vrlo pažljivi kada žele da izraze modne stavove putem protetike.

XS
SM
MD
LG