Linkovi

Negroponte: Severna Koreja poseduje dovoljno fisionog materijala za nuklearno oružje


Nacionalni direktor svih američkih obaveštajnih službi, Džon Negroponte, izjavio je da je jedan od glavnih prioriteta američke obaveštajne zajednice zaštita privatnosti i gradjanskih sloboda Amerikanaca. Negroponte je to rekao u obraćanju poslovnim liderima, na ručku koji je organizovala Američka privredna komora.

Dok vlada nastoji da poboljša bezbednost, kritičari upozoravaju da to id na uštrb gradjanskih sloboda. Direktor svih obaveštajnih službi, Džon Negroponte, poručio je poslovnim liderima, da američka obaveštajna zajednica nastavlja da se konsoliduje i reformiše i da je zaštita privatnosti i gradjanskih sloboda jedan od važnih ciljeva u tom procesu.

"To je osetljiv zadatak u zemlji sa našom političkom kulturom i tradicijama. Pokušavamo da pribavljamo obaveštajne podatke na način na koji to nije pokušavano ranije, i na koji to nije bilo potrebno ranije, ali je sada potrebno.”

Negroponte je dodao da je u eri, kao je rekao, razmene informacija i otvorenog pristupa informacijama možda potrebno da se izmene stara ili da se stvore nova pravila i procesi u cilju zaštite gradjanskih sloboda. On je, medjutim, osudio medijske izveštaje o vladinom programu praćenja medjunarodnih bankovnih transakcija, naglasivši da je takozvano “curenje” informacija o tome nanelo štetu nastojanjima vlade da saradjuuje sa privatnim kompanijama.

"To je osetno komplikovalo sposobnost naše vlade da u tišini saradjuje sa patriotskim poslovnim kompanijama zainteresovanim za odbranu naše zemlje. To je nanelo štetu našim pokušajima da pratimo one koji nastoje da nam naude. Budite uvereni da će obaveštajne agencije nastaviti da štite poverljivost svojih aranžmana kako bi i mi i oni koji su spremni da nam pomognu mogli da nastave da štite našu zemlju, naše gradjane i naš način života.”

Administracija predsednika Buša kritikovala je pomenute medijske izveštaje navodeći da su njima obelodanjene osetljive informacije i da je naneta šteta nacionalnoj bezbednosti SAD. Njujork Tajms i drugi listovi koji su objavili te izveštaje branili su se navodeći da su to učinili u javnom interesu. U medjuvremenu, američki obaveštajni zvaničnici ukazali su da je zabrinutost Vašingtona povodom nuklearnog programa Severne Koreje povećana posle prošlonedeljnih raketnih proba Pjongjanga.

"Znamo da Severna Koreja poseduje dovoljno fisionog materijala da proizvede nuklearno oružje. Ne znamo sa apsolutnom sigurnošću da li oni već imaju nuklearno oružje mada obaveštajne agencije tvrde da je to tačno. Pored toga, oni imaju priličan potencijal u raketnoj tehnologiji.”

Negroponte je ocenio pitanje Severne Koreje posebno ozbiljnim, dodavši da SAD pridaju veliku važnosrt šestostranim razgovorima o severnokorejskoj nuklearnoj krizi.

XS
SM
MD
LG