Linkovi

Del Ponte: Jako sam ljuta što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još slobodni


Glavna Tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je u Potočarima da je "jako ljuta što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još slobodni".

Karle dal Ponte doputovala je danas u Potočare gde prisustvuje komemoraciji povodom 11. godišnjica pada Srebrenice.

Del Ponte je po dolasku u Memorijalni centar u Potočarima izjavila da je došla kako bi odala počast žrtvama gencida i kratko dodala:

"Jako sam ljuta što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još slobodni".

Prošle godine, na desetogodišnjicu pada Srebrenice, Del Ponte je odbila da prisustvuje komemoraciji u znak protesta što nisu uhapšeni optuženi za ratne zločine Ratko Mladić i Radovan Karadžić. U julu 1995. godine, posle ulaska vojnih snaga bosanskih Srba u Srebrenicu, tada zaštićenu zonu UN-a, ubijeno je više od 7.000 hiljada muškaraca i dečaka Bošnjaka.

Danas je u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno još 505 identifikovanih žrtava. Tu je do sada pokopano 1.937 osoba. Prvih 600 identifikovanih sahranjeni su u Memorijanom centru u Potočarima 31. marta 2003. godine. Memorijalni centar gde će biti sahranjena sva identifikovana tela stradalih iz Srebrenice, gradi se od 2001. godine. Izgradnja je koštala više od deset miliona maraka koje su obezbedjene iz stranih, domaćih i donatorskih fondova. Memorijalni centar je sepetmbra 2003. zvanično otvorio bivši američki predsednik Bil Klinton. Prema procenama Organizacionog odbora, u Potočare je danas došlo oko 30 hiljada posjetilaca iz BiH i dijaspore.

U Potočarima je i delegacija Vlade Republike Srpske koju čine potpredsednici Vlade RS Anton Kasipović i Omer Branković, a u ime premijera RS njegov savetnik Miladin Dragičević, jer Dodik boravi u zvaničnoj poseti Izraelu. Skup u Srebrenici danas obezbedjuju sve policijske i obaveštajne agencije u BiH u saradnji i sa evropskom policijom u BiH , a incidenti nisu zabeleženi.

Tadić: Svi koji su počinili ratne zločine moraju da budu kažnjeni za svoja nedela

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da svi koji su počinili ratne zločine moraju da budu kažnjeni za svoja nedela i da treba osuditi sve zločine, ne samo zbog prošlosti već i zbog bolje budućnosti.

Narodi nisu zločinci, već su to pojedinci koji imaju mena i prezimena, rekao je Tadić i dodao da zločinci moraju biti osuđeni kako to ne bi imalo posledice na budućnost i generacije koje dolaze.

Istim povodom, potpredsednica Vlade Ivana Dulić Marković ukazala je da počinioci zločina moraju biti privedeni i kažnjeni jer je to neophodno za pomirenje, kako u Bosni i Hercegovini i regionu, tako i u celoj Evropi i dodala da Srebrenica ostaje na savesti celog čovečanstva, jer nije učinjeno dovoljno da se taj zločin spreči.

A opoziciona Liberalno demokratska partija ocenila je povodom godišnjice zločina u Srebrenici da srpsko društvo mora jednom zauvek da se odrekne protagonista politike koja je dovela do tog zločina i zatražila hapšenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića, jer je to obaveza prema njihovim žrtvama.

Govoreći na tribini o prioritetima spoljne politike Vašingtona na Balkanu američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je da postoje tri prepreke uspešnom razvoju Srbije i poboljšanju saradnje sa SAD. Najneposrednija prepreka je Ratko Mladić, uklonite je, rekao je ambasador Polt i kao ostale dve prepreke naveo Kosovo i ozdravljenje ekonomije.


XS
SM
MD
LG