Linkovi

Protekle nedelje obeleženo 6 decenija bikinija


Protekle nedelje obeleženo je 6 decenija bikinija – kupaćeg kostima koji je, 5. jula, daleke 1946. godine, šokirao svet kada ga je na modnoj reviji u Parizu predstavio kreator Luj Rear.

Za one koji to ne znaju – bikini je - upravo zbog tog šoka - nazvan po lokalitetu Bikini Atol, mjestu na kojem je te iste 1946. testirano nuklerano oružje.

Nazvan po Bikini Atolu, na Maršalskim ostrvima – dvodelni kupaći kostim francuskog kreatora Luja Reara –šokirao je svetsku javnost. Iako je jedan drugi Francz Žak Eim, sličan model prikazao čak i nešto ranije – istorija je zapamtila Reara kao oca popularnog kostima.

Dvodelni kostim nije odmah prihvaćen – trebalo je neko vreme da se svet navikne. Elizabet Voker, urednica modnog magazine Mari Kler, kaže da rani dizajn nije bio posebno atraktivan i da nije otkrivao previše, ali da je vremenom redukovana količina materijala, a kostim postajao sve privlačniji.

«Danas je na nekim modelima materijal gotovo iščezao», kaže Elizabet Voker.

Pedesetih godina prošlog veka kostim su popularisale dive poput Brižit Bardo i Džejn Mensfild. Danas - bikini je znak prepoznavanja i simbol kupališta širom planete.

XS
SM
MD
LG