Linkovi

Članovi posade američkog orbitera Diskaveri preduzeli drugi izlazak u svemir


Članovi posade američkog orbitera Diskaveri preduzeli su već drugi izlazak u svemir, u roku od samo 3 dana. Cilj svemirske šetnje su popravke rashladnog sistema na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao i šinskog sistema za pozicioniranje robotizovane ruke.

Za razliku od subotnjeg izlaska u svemir, koji su obeležile probe izdržljivosti robotizovane ruke, astronauti Mak Fosum i Piers Selers ovog puta obavljaju zamenu kontrolnog kabla koji prenosi napajanje na i podatke sa kolica na kojima je smeštena robotizovana ruka, koja se koristi za vreme gradnje svemirske stanice. U pitanju je jedan od dva identična kabla, koji je greškom presečen prošlog decembra. Astronauti takođe treba da zamene i jednu od pumpi na sistemu za rashlađivanje svenirske stanice.

Posada Diskaverija treba da se na Zemlju vrati sledeće sedmice, posle 13 dana duge misije, tokom koje su na svemirsku stanicu dopremljene zalihe, ali i njen novi član – nemački astronaut Tomas Riter. Cela misija, istovremeno, služi i kao provera ispravnosti svih izmena koje je NASA napravila na velikom, spoljnem, tanku za gorivo šatla, kako bi sprečila ponovno odvajanje izolacione pene koja je bila uzrok gubitka šatla Kolumbija 2003. Tokom ovog leta, zemaljska kontrola NASA-e je sprovela orbitalnu inspekciju šatla Diskaveri, kako bi proverila integritet termičkog štita letilice.

Pošto nisu otkriveni nikakvi problemi koji bi mogli da spreče bezbedan povratak Diskaverija, kontrolori su obavestili Stefani Vislon i njenih 5 kolega u šatlu da im je odobren povratak u atmosferu.

«Rečeno nam je da je vozilo jako dobro i ja nemam nikakvih razloga za brigu u vezi povratka.»

XS
SM
MD
LG