Linkovi

Ksenakis: Po svemu sudeći u Vašingtonu preovlađuje naklonost ka nezavisnosti Kosova


Uoči posete Vašingtonu predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice i najavljene posete predsednika Srbije Borisa Tadića, kolega Branko Mikašinović je upitao političkog analitičara časopisa “The National Interest” Nikolasa Ksenakisa, šta bi srpsko rukovodstvo moglo da čuje u Vašingtonu o utvrđivanju statusa Kosova.

Ksenakis: U vezi sa kosovskim pitanjem i predstojećom posetom premijera Srbije Vašingtonu, treba imati na umu dve stvari: prvo, po svemu sudeći u Vašingtonu preovlađuje naklonost ka nezavisnosti Kosova. Tako, na primer, prema rezoluciji 24, koja je dobila dvostranačku podršku u Predstavniškom domu, zagovara se nezavisnost Kosova kao jedina održiva opcija. S druge strane, u izjavi premijera Koštunice, 5. jula u Rimu, ukazuje se na potrebu da se razmotre i druge solucije u svetlu sve izraženijeg stava Srbije o neprihvatljivosti nezavisnosti te pokrajine, što bi moglo da dovede do, dugoročnije gledano, neizvesne i nestabilne regionalne situacije. Uprkos tome, sasvim je moguće da bi na sastanku sa premijerom Srbije, američki državni sekretar Kondaliza Rajs mogla da predloži opciju nezavisnosti Kosova, pod uslovom da se osiguraju prava i bezbednost manjina, kao i bezbednost srpskih crkava, manastira i istorijskih spomenika.

Glas Amerike: U kome se pravcu kreće Evropska unija u vezi sa kosovskim pitanjem i strahovanjem da bi nezavisnost te pokrajine mogla da postane presedan za secesionističke pokrete u Evropi i drugde?

Ksenakis: Evropska unija i SAD bi ustvari želele da sporazum o statusu Kosovu bude postignut na pregovorima izmedju samih Srba i Albanca i zato insistiraju na sastanku i razgovorima vodećih političara dve strane. U svakom slučaju, nezavisnost Kosova bi bila presedan za mnoge regione - Kipar, Gruziju, pa i Tajvan. Kineski predsednik Li je rekao da bi suverenitet trebalo da se odredi voljom naroda, ali ne naroda neke pokrajine ili regiona, već dotične države. Sve to stvara kontroverznu situaciju oko konačnog statusa Kosova i podleže raznim interpretacijama, što će pratiti mnoge secesionizmu orijentisane oblasti, kao mogući presedan.

Glas Amerike: Uzimajući to u obzir, kakvu ulogu bi mogle da imaju Kina i Rusija u Savetu bezbednosti UN, prilikom eventualnog usvajanja nove rezolucije o Kosovu?

Ksenakis: Podeljeni stavovi unutar Kontakt grupe ili, šire, međunarodne zajednice, izazvali bi velike teškoće. Otuda vidite vrlo agrsivnu diplomatsku akivnost srpskog premijera Koštunice, koji je posetio Berlin, Moskvu, London, Rim, i dolazi u Vašington. Beograd nastoji da formira konsenzus o statusu Kosova, mada je momentalno teško utvrditi kako bi taj konsenzus mogao da se postigne i kako bi izgledao.

XS
SM
MD
LG