Linkovi

Naoružani ekstremisti ubili 42 osobe u bagdadskoj četvrti naseljenoj sunitima


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iraq_baghdad_bomb_market_1jul06_eng_2101.jpg" width=174 align=right vspace=2 border=0>Maskirani naoružani ekstremisti ubili su 42 osobe u jednoj bagdadskoj četvrti pretežno naseljenoj sunitima. Policija je saopštila da su napadači postavili kontrolne punktove i ubijali osobe sa sunitskim imenima, u dijelu grada u kojem su juče u bombaškom napadu na šiitsku džamiju dvije osobe poginule. Jedan broj sunitskih političkih lidera za novi talas sektaškog nasilja okrivio je paravojnu Mehdi armiju lojalnu radikalnom šiitskom svešteniku Moktadi al-Sadru, čiji su saradnii odmah negirali bilo kakvu umiješanost.

Nakon tog napada – u vjerovatnoj odmazdi – automobilima bombama su napadnute šiitske džamije u centralnom Bagdadu. Najmanje 17 osoba uje poginulo dok ih je 38 ranjeno. U međuvremenu, američka vojska je, u raciji sjeverno od Bagdada, ubila devet, ranila dva i uhapsila sedam pobunjenika.

U medjuvremenu, američka vojska objavila je da su još četiri njena pripadnika optužena za silovanje i ubistvo članova jedne iračke porodice u martu ove godine, u Mahmudiji, južno od Bagdada. Vojnici su optuženi za saučešće u napadu, za koji je bivši vojnik Stiven Grin, juče – pred vojnim sudom – rekao da se ne osjeća krivim. Još jedan američki vojnik optužen je zbog toga što napad nije prijavio nadređenima. Irački premijer Nuri al-Maliki zatražio je da se obavi nezavisna istraga.


XS
SM
MD
LG