Linkovi

Najava sporazuma Rusije i SAD u oblasti mirnodopskih nuklearnih programa


U toku su preliminarni razgovori SAD i Rusije povodom mogućeg mirnodopskog nuklearnog sporazuma. Predsednici Buš i Putin mogli bi da odobre početak formalnih pregovora već u petak, kada se budu susreli u Sankt Petersburgu, uoči samita Grupe 8.

Javno, zvaničnici administracije samo izjavljuju kako postoji ceo niz pitanja o kojima sa Rusima razgovaraju uoči predstojćeg samita. Nikolasa Burnsa, drugog čoveka u Državnom sekretarijatu, tokom gostovanja u televizijskom programu mreže Foks zapitali su o šansama za postizanje mirnodopskog nuklearnog sporazuma sa Rusijom.

“Mi trenutno razgovaramo, šta više, upravo sada u Evropi razgovaramo sa Rusima o celom nizu pitanja, o kojima ćemo se možda složiti, a možda nećemo. Zato sačekajmo da vidimo koliko će ti pregovori biti uspešni.”

Burns nije želeo da ulazi u detalje, osim što je rekao da SAD žele da sarađuju sa Rusijom kako bi se sprečila nuklearna proliferacija.

“Naravno da nam je u interesu, kao nuklearnoj sili, da sarađujemo sa Rusijom u pokušaju da ograničimo širenje nuklearnih materijala u svetu. To je američki nacionalni interes i to ne bi trebalo bilo koga da iznenađuje.”

Rusija sarađuje sa nuklearnom industrijom Irana, pa je prošle godine ponudila da na njenom tlu bude prerađivan i odlagan uranijum iz iranskih nuklearnih postrojenja. Taj plan nije nikada realizovan, a zategnutost između Teherana i međunarodne zajednice se nastavlja. Ipak, rusko-iranski pregovori su samo dodatno naglasili ključnu ulogu koju bi Rusija mogla da ima u naporima da se reši spor u vezi sa nuklearnim ambicijama Teherana, što administracija predsednika Buša jasno želi da ohrabri. Sporazum kojim bi se Rusiji priznao status važnog skladišta upotrebljenog nuklearnog goriva, čime bi se povećao njen značaj u okviru međunarodne nuklearne industrije, mogao bi da bude korak u tom pravcu. Međutim, ovakva promena dosadašnje politike – koja je godinama bila protiv nuklearne saradnje sa Rusijom – ima protivnike u Senatu.

Gostujući u programu mreže CBS, republikanski senator iz Arizone, Džon Mek Kejn ukazao je da bi takav dogovor, u ovom trenutku, mogao da bude protumačen kao nagrada za loše ponašanje Moskve.

“Vreme je da se sa Rusima oštro razgovara. Gospodin Putin je očigledno namerio da u Rusiji obnovi autokratiju.”

Gostujući u istom programu, senator Kristofer Dod, demokrata iz Konektikata, rekao je da i njega to brine, ali je dodao da bi – na duži rok – civilni nuklearni sporazum sa Rusijom mogao da se pokaže kao pozitivan.

“Ja sam mnogo optimističniji po tom pitanju. Slažem se da to treba pažljivo razmotriti. Ipak, verujem da će se to nama pokazi vrlo vrednim na duži rok.”

Ako bude postignut sporazum o mirnodopskom nuklearnom programu, moraće da ga odobre i američki Kongres i ruska Duma, pre nego što njegova primena bude moguća.


XS
SM
MD
LG