Linkovi

Japan zatražio od UN-a da uputi jasnu poruku Severnoj Koreji


Japan je od UN-a zatražio da svetska organizacija uputi jasnu poruku Severnoj Koreji, tako što će usvojiti američki predlog rezolucije, kojom se Pjongjang kažnjava zbog probnih lansiranja balističkih projektila.

Ministar spoljnih poslova Taro Aso gostovao je u više japanskih televizijskih programa, gde je objašnjavao stavove Tokija o potrebi zavođenja sankcija Severnoj Koreji. Govoreći u programu državne televizije NHK, ministar Aso je ukazao da bi rezolucija UN koja ne bi uključivala sankcije bila besmislena. Očekuje se da će Savet bezbednosti o predlogu rezolucije sutra glasati, a Rusija i Kina – dve članice sa pravom veta – nisu raspoložene za sankcije i traže da se tekst rezolucije ublaži. Ministar Aso je ukazao da on očekuje od Rusije da se uzdrži, dok bi Kina mogla da bude suočena sa izolacijom, ako bude glasala protiv sankcija. Južna Koreja je odgovorila tako što je uputila kritike Japanu zbog oštrih stavova, postavljajući istovremeno pitanje da li će sankcije odvratiti siromašnu komunističku Severnu Koreju od novih probnih lansiranja.

Neslaganja povodom sankcija Pjongjangu otežala su zadatak pomoćnik državnog sekretara Kristoferu Hilu, koji je u Aziju prošle nedelje upućen sa ciljem da postigne saglasnost po tom pitanju, nakon što je Severna Koreja lansirala 7 probnih projektila, koji su pali u japansko more. Pred odlazak iz Seula, na put ka Tokiju, Kristofer Hil je negirao da je cilj Vašingtona da svi podrže ankcije UN-a.

«Ono što je važno jeste da koordinišemo naše napore, a potrebna je koordinacija na način koji šalje jasnu poruku.»

Južno-korejski zvaničnici su obećali da će pitanje probnih lansiranja pokrenuti tokom među-korejskog ministarskog susreta, koji je zakazan za prekosutra. Seul je, istovremeno, obustavio dostavu pomoći u hrani Severnoj Koreji, nakon što su u sredu obavljena lansiranja. Inače, Kristofer Hil se u petak, u Pekingu, sastao i sa kineskim zvaničnicima i tom prilikom je naglasio da postoji saglasnost da se Pjongjangu uputi «jasan signal» da probna lanisranja nisu prihvatljiva.

Severna Koreja je prošlog septembra, u principu, obećala da će rasformirati svoje nuklearne programe, ali je istovremeno bojkotovala šestostrane pregovore o tom pitanju. Pjongjang je izjavio da se neće vratiti pregovorima, sve dok SAD ne uklone finansijske sankcije zavedene Severnoj Koreji. Istovremeno, Pjongjang je zapretio da će upotrebiti silu u slučaju da bilo koja država počne da vrši pritisak da prekine sa probnim lanisranjima.

XS
SM
MD
LG