Linkovi

Delegacija predstavnika Kongresa SAD u poseti Podgorici


Delegaciju Kongresa SAD čine savjetnici i eksperti u Senatu i Predstavničkom domu. Savjetnik crnogorskog premijera Milomir Mihaljević upoznao je sagovornike sa aktivnostima Vlade na planu društveno-ekonomskih reformi i izgradnje privrednog sistema zasnovanog na evropskim standardima.

"U tom kontesktu, on je istakao značajnu i kontinuiranu podršku SAD razvojnim procesima, jačanju duha demokratije i ukupnih reformi koje se sprovode u Republici", kaže se u saopštenju.

Mihaljević je naglasio da su osnovni Vladini prioriteti u spoljnoj politici u narednom periodu ubrzanje puta prema evropskim i evroatlantskim integracijama, odnosno zaključivanje sporazuma o stabilizaiji i asocijaciji sa Evropskom unijom i prijem u članstvo programa NATO »Partnertsvo za mir« do kraja godine.

"U vezi sa regionalnim pitanjima, naglasio je da je Crna Gora posvećena njegovanju i daljem unapredjenju dobrih odnosa sa susjedima i raznovrsnoj regionalnoj saradnji", saopšteno je iz Vlade.

Gosti iz Amerike su istakli da je cilj njihove posjete neposredno upoznavanje sa promjenama u društvu i državi u prethodnom periodu, sagledavanje izazova tranzicije, kao i ostvarenog napretka na putu ka evroatlantskim i drugim medjunarodnim strukturama.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović nastaviće sjutra odvojene razgovore sa liderima skupštinskih partija u vezi sa datumom održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora. On će razgovarati sa predsjednicima Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije Milom Đukanovićem i Rankom Krivokapićem.

Vujanović će se sresti i sa liderima Liberalne i Građanske partije, kao i sa čelnicima Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza. On je ranije razgovarao sa predsjednicima Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i DXemokratske srpske stranke.

Srpska narodna stranka je objavila da je odbila poziv Vujanovića i saopštila da prihvata svaki zakonski rok za izbore. Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Predrag Bulatović rekao je da će prihvatiti da ta stranka samostalno izađe na jesenje izbore ako partije koje su protiv formiranja predizbornih koalicija u parlamentu usvoje dokument koji bi ih sve obavezao na samostalan nastup.

XS
SM
MD
LG